Tacizci iddiasıyla linç edip öldürmüşlerdi: Mahkeme kararı açıkladı

Diyarbakır'da 6 kişinin linç ederek öldürdüğü Ergün Arslan'ın cinayet davasında mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Ergün Arslan'ın sokak ortasında linç edilerek öldürüldüğü dava ile ilgili sanıklarda B.E 25 yıl, S.D 11 yıl diğer 4 sanık da 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sözcü'nün haberine göre 3 Nisan 2022'de Sur İlçesinin Melik Ahmet Mahallesinde sokaktaki gençler tarafından boru anahtarı, demir çubuk ve sopalarla dövülerek bıçaklanıp linç edilerek öldürülen Ergün Arslan (40) cinayetiyle ilgili davanın gerekçeli kararı tamamlandı.

Kararda, bir kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla darp edilen Ergün Arslan’ın görüntülerde sokak sokak gezdirildiği, koltuk altında kan lekeleri olduğu, iki sanığın döverek yürüttükleri belirtildi. Tüm sanıkların görüntülerde yer aldıkları bildirilen kararda, otopsi raporuna da yer verildi.

Raporda, vücutta yaygın kan, dişlerin yerinde olmadığı, burunda kırık, çok sayıda morluk ve kanamalar olduğu, sol koltuk altından bıçaklandığı için büyük damar parçalanmasına bağlı gelişen dış kanamadan öldüğü ifade edildi.

KAÇMASINA ENGEL OLACAK ŞEKİLDE HAKİMİYET KURDULAR

Taciz iddiasının da araştırıldığı belirtilen kararda, ifadesi alınan G.S, tacize uğramadığını, kendisine fotoğrafı gösterilen Ergün Arslan’ı tanımadığını belirtmesi üzerine olayın taciz iddiasından kaynaklanmadığının tespit edildiğine dikkat çekildi.

Her ne kadar yaşı 18’den küçük 6 sanık hakkında kasten yaralama iddiasıyla dava açılmış ise de, gerek KGYS görüntüleri, gerekse dinlenen tanık ifadelerine göre, sanıkların Ergün’ün çevresini sararak kaçmasını engelleyecek şekilde hâkimiyet kurdukları, Süleyman D.’nin bu sırada elindeki bıçakla ölümüne neden olan öldürücü bıçak darbesini vurduğu ifade edildi.

SANIKLARIN TÜMÜ MÜŞTEREK FAİLDİR

Diğer sanıkların da yaralı olduğu için can havliyle kaçmak istemesine engel olarak dövmeye devam ettikleri, bir diğer sanığın silahtan sayılan elindeki demir boru anahtarı ile maktulü dövdüğü, durumunun ağırlaşması üzerine de polise teslim etmek için zorla yürüttükleri kaydedildi.

Gerekçeli kararda, Ergün’ün aldığı yaralar ve darbelerden dolayı yürümekte zorlandığı için sanıkların koluna girip zorla yürüttükleri sırada bile darp etmeyi sürdürdükleri vurgulandı.

Tüm sanıkların gerek ölenin kaçıp kurtulmasını engelleyecek düzeyde, gerekse darp ederek hakimiyet kurdukları belirtilen gerekçeli kararda, bu nedenle tüm sanıkların maktulün öldürülmesinden müşterek fail olarak sorumlu olduklarının kabul edilmesi gerektiği anlatıldı.

Sanıkların iştirak halinde cinayeti işledikleri için cezalandırılmalarına karar verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

CEZALARINA İNDİRİM YAPILDI

Gerekçeli kararda, 6 sanığın da cinayet suçunu işledikleri yönünde mahkemede tam bir vicdani kanaat hasıl olduğunu belirtildi.

Tutuklu sanıklardan B.E ile S.D’nin müebbet hapisle cezalandırdığı, B.E’nin duruşmalardaki saygın tutumu, iyi hali ve pişmanlığı nedeniyle cezasının 25 yıla indirildiği, tutuklu S.D’nin ise suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için 11 yıl 8 ay, tutuksuz 4 sanığın da olay tarihinde 18 yaşından küçük oldukları için önce müebbet hapis, ardından da yaş küçüklüğü ve iyi hal indirimiyle cezalarının 10’ar yıl 5’er aya indirdiğine dikkat çekildi.

Dosya kesin ve nihai karar verilmek üzere önce Bölge İstinaf Mahkemesine buradan da Yargıtay 1. Ceza Dairesine gönderilecek.

HAYVAN SEVGİSİNİN CANIYLA ÖDEDİ

Ergün Arslan’ın çocuk sahibi olamadığı için hayvanlara karşı aşırı bir sevgisi ve duyarlılığı olduğu, sokak hayvanlarını sahiplendirirken, kendi köpeğini de çocuğu gibi sevdiği belirtildi.

Olay günü bir bankın üzerinde otururken mahallede iki gencin yavru bir sokak kedisine işkence ettiklerini görünce dayanamayıp bu kişilere müdahale ettiği ve bunun üzerine tacizle suçlanarak bedelini canıyla ödediği öne sürüldü.

(HABER MERKEZİ)