Tahıl Koridoru Anlaşması uzatılmazsa ne olur?
Ukrayna ile Rusya arasındaki Tahıl Koridoru Anlaşması sona ermek üzere. Peki bu ne anlama geliyor? Ne gibi sonuçları olacak?
DUVAR - BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından bir yıl önce 'umut ışığı' olarak nitelendirilen Ukrayna ve Rusya arasındaki Tahıl Koridoru Anlaşması'nın rafa kalkması kuvvetle muhtemel görünüyor. 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan ve 'Karadeniz Tahıl Girişimi' olarak da bilinen anlaşmanın süresi, geçtiğimiz aylarda tekrar tekrar uzatıldı. Ancak şimdi Rusya, anlaşmanın 17 Temmuz'da sona ermesini istiyor. Bunun, dünyanın büyük bir bölümü için önemli sonuçları olabilir.
ANLAŞMA NEDEN ÖNEMLİ?
Deutsche Welle'den (DW) Silja Thoms'un haberine göre, Ukrayna, dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden biri. Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaşın en önemli etkilerinden biri de kıtlık tehlikesinin baş göstermesi oldu. Dünya Gıda Programı'nın verilerine göre, Ukrayna tahılı, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon insanın temel besin kaynağını teşkil ediyordu. Savaşın başlamasıyla birlikte Ukrayna'dan tahıl sevkiyatının durması, özellikle Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde milyonlarca kişiyi açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
Kaldı ki, savaş başlamadan önce de gıda fiyatları zaten önemli ölçüde yükselmişti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, dünya genelinde fiyatların daha da artmasına neden oldu. Rusya'nın Karadeniz'e uyguladığı abluka nedeniyle milyonlarca ton tahıl, Ukrayna silolarında bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Avrupa Birliği, "Ukrayna'nın tahıl arzının sürdürülmesi, küresel gıda güvenliği için hayati önem taşımaktadır" diyerek sorunun ciddiyetine dikkat çekti.
Diğer yandan tahıl anlaşması, Kiev için de büyük önem taşıyor. Zira tahıl ihracatı, sadece Mart 2022'den bu yana Ukrayna ekonomisine yaklaşık 700 milyon dolarlık katkı sağladı.