Tahir Elçi Davası'nda mahkeme, Davutoğlu'nu dinlemekten vazgeçti: Dışarıdan müdahale var

Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili davada mahkeme, son duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verdiği Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesinden vazgeçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin  28 Kasım 2015'te öldürülmesine ilişkin davanın 15 Haziran’da görülen duruşmasında verdiği dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi kararından vazgeçti. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, mahkemeye tepki göstererek, "Bu kararla birlikte aslında mahkeme heyetine yönelik, dava dosyasına yönelik dışarıdan bir müdahalenin olduğu konusunda artık netiz" dedi.

'GEREKÇE SUNMADAN KENDİ KARARINDAN VAZGEÇTİ'

Evrensel'den Dilan Temiz'e konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Soruşturma sürecinin başından beri önümüzde yargısal bariyer var” dedi. Eren “Soruşturma aşamasında kaybettirilen deliller, taleplerimizin reddedilmesi gibi olaylar da yaşandı. Bir şekilde o ağır aksak ilerleyen soruşturma sürecinden sonra 4 buçuk yıl sonra bir dava açıldı. Artık bu aşamadan sonra soruşturma aşamasında halledemediğimiz ya da yapılmayan işleri yapma konusunda talepte bulunduk. Mahkeme zaman zaman bu taleplerimizi kabul ediyordu ama ağırlıklı önemli talepleri de bir şekilde reddediyordu. En son ısrarlı taleplerimiz üzerine Ahmet Davutoğlu’nun tanıklığına karar verdiler. Mahkeme son olarak verdiği kararından üç ay sonra bir gerekçe sunmadan kendi kararından vazgeçti” dedi.

'MÜDAHALE OLDUĞU KONUSUNDA ARTIK NETİZ'

Davutoğlu’nun dinlenmesi kararından vazgeçilmesine dair kendilerine herhangi bir bildirim olmadığını söyleyen Eren, “Duruşma tarihi beklenmedi. Bu kararla birlikte aslında mahkeme heyetine yönelik, dava dosyasına yönelik dışarıdan bir müdahalenin olduğu konusunda artık netiz. Bu mahkemenin kendisi verdiği bir karardan ne oldu da vazgeçiyor? Hem savcılığın talebi bir müdahale edildiğine işaret hem de mahkemenin de bu talebi kabul etme yönündeki kendi kararından vazgeçmesi…”dedi. “Ülkenin içinde bulunduğu siyasal konjonktürü değerlendirdiğimizde, ülkenin bir seçim sürecine girdiğinin de farkındayız” diyen Eren “Nihayetinde bu kişi o dönemin başbakanı. Hatta zaman zaman kamuoyuna o dönem yaşananlarla ilgili bildiklerine dair imalarda da bulunan bir kişi. Bu anlamda bilmediğimiz şeylerin açığa çıkacak olması mı rahatsız etti bazı çevreleri? Ama Davutoğlu hakkındaki karardan sonra bu cinayetin karanlıkta kalan yönleri konusunda mahkemeye yardımcı olabileceğini, gelip tanıklık yapacağını söylemişti. Şimdi bu durumda kim rahatsız olabilir?” ifadelerini kullandı.

'BU MAHKEME ARTIK BU DOSYAYA BAKAMAZ'

Bundan sonraki süreçte de dosyaya sahip çıkacaklarını söyleyen Eren “Biz açıklamamızla mahkemenin artık bu davaya bakamayacağını ve çekilmesi gerektiğini istedik. Reddi hakim talebinde bulunduk. Eğer çekilme talebini kabul etmezlerse bir üst mahkemeye bu konuda müracaat edeceğiz. Yargısal sürecin bu tür müdahalelere konu olmadan gerçeğin açığa çıkması konusunda ilerlemesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Bir sonraki duruşmanın 23 Kasım’da olacağını belirten Eren, “Avukatlar olarak bugün ileri sürdüğümüz hukuka aykırılıkları o gün de heyet değişmezse dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK