Tahir Elçi davasında reddi hakim talebine ret

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin cinayet şüphelisi üç polisin yargılandığı davada, avukatların reddi hakim talebi reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015'te Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı açıklama sırasında katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi "bilinçli taksirle öldürmek" suçundan 3 polisin yargılandığı davada, avukatların reddi hakim talebi reddedildi.

Elçi ailesi avukatlarının Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Ekim'de görülen davanın duruşmasında, mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiği nedeniyle 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı reddi hakim talebi reddedildi.
 
Dosyayı inceleyen 11. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma esnasında müşteki avukatlarının taleplerinin 10. Ağır Ceza Mahkemesince ayrıntılı ve kanuni dayanakları gösterilecek şekilde ayrı ayrı reddedildiğini bildirdi. Kararın gerekçesinde şunlara yer verildi: "Müşteki vekillerinin taleplerinin yerinde görülmeyerek reddedilmesinin hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebep sayılmayacağı anlaşılmaktadır. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkeme heyetinin tarafsızlığını şüpheye düşürecek herhangi bir sebep mevcut olmadığından talebin reddine karar verilmiştir."

4 YIL BOYUNCA İDDİANAME HAZIRLANMADI

Tahir Elçi cinayeti dosyasında, 4 yıl boyunca iddianame hazırlanmadı. Diyarbakır Barosu, olay yerinde çekilen video görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü'ne gönderip, rapor hazırlatması ve raporda Elçi’yi öldüren kurşunun Yıkık Kaya Sokak’ta ateş eden üç polisten birinin silahından çıktığı ve bu polislerden birinin kesin fail olduğu tespitine yer verilmesinden sonra iddianame hazırlandı.
 
Raporda, cinayetin polis silahından çıkan kurşunla öldürüldüğünün kesin bir şekilde ifade edilmesine rağmen, iddianame Elçi cinayetinin asli sorumlusu olarak "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", 2 polis memurunu "kasten öldürmek" suçlarından aranan Uğur Yakışır olarak gösterildi. Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü'nün fail olduğu yönünde kesin raporuna rağmen polis memurları M.S., F.T. ve S.T. hakkında da "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 2'şer yıldan 6'şar yıla kadar hapis cezası istendi. (MA)