Taksim Dayanışması’ndan 'Çağlayan Adliyesi' çağrısı: Ses çıkar Türkiye

Gezi Davası'nda mahkemenin kararını açıklamasının ardından Taksim Dayanışması çağrı yaptı: Bu haksızlığa karşı Çağlayan Adliyesi’ndeyiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde cuma günü görülmeye başlanan Gezi Davası'nın karar duruşması bugün saat 17.40’ta tamamlandı. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, 18.34’te kararını açıkladı. Mahkeme, 4,5 yıldır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. 

Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise 18’er yıl hapis cezası veren mahkemenin kararı sonrasında Mücella Yapıcı ve Can Atalay'ın duruşma salonunda tutuklanmak istenmesine Atalay "yakınlarımızla vedalaşmak itiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Kararın okunması sırasında duruşmaya SEHBİS ile katılan Osman Kavala, karara güldü. Kollarını birleştiren Kavala, duvara yaslandı.

Duruşmayı takip eden sivil toplum kuruluşları ve siyasetçiler, dışarıya çıkarak karara tepki gösterdi. Basın açıklaması sonrasında insanlar Çağlayan Adliyesi önünde beklemeye başladı. Taksim Dayanışması ise sosyal medyada Çağlayan Adliyesi önünde nöbet çağrısı yaptı.

'DEMOKRASİ ADINA, HUKUK ADINA, ADALET ADINA...'

"Ülkemizin en karanlık günlerinden birini yaşıyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mahkemenin aldığı bu kararın hukuki olarak meşru olmadığını biliyoruz. Bu karar hukuki değil siyasi bir karardır, reddediyoruz. Bizler hukukun üstünlüğüne inanan, her koşulda adaleti, demokrasiyi savunan kurumlar olarak, bu ülkenin demokrasi güçleri olarak bu kararı reddediyoruz. Çağlayan'ı terketmiyor, bu hukuksuzluğa karşı sesimizi yükseltiyoruz. Adalet Nöbeti için Çağlayan Adliyesi'ndeyiz.”

ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'NDE OTURMA EYLEMİ

Taksim Dayanışması'nın çağrısı sonrasında bir araya gelen onlarca kişi oturma eylemi başlattı. “Bu daha başlangıç, AK Parti halka hesap verecek” sloganları sonrasında basın açıklaması yapıldı.

 Taksim Dayanışması'ndan Dr. Ali Çerkezoğlu, "Bu ülke bu maskelerle Gezi'de tanıştı. Demokrasiye ve haklarına sahip çıktı diye milyonların tutunduğu daldı bu. Gezi'den hatırlıyoruz. Gezi dünyanın en büyük parkıdır. LGBTİ bireylerin nefes aldığı bir parktır. İşçilerin ve mağdurların parkıdır. Bu parkta herkese yer var. Sadece çocuk tacizlilerine yer yok" dedi.

'ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

EMEK Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise yaptığı açıklamada, “Partimiz bu onurlu halk hareketinin bir parçasıdır. Özgürlük mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Mücella abla ile onur duyuyoruz. Bu yargılamanın başından itibaren birlikte yargılandık beraat ettik. Olmadı sil baştan yargı düzenini getirdiler. Bu halka gözdağıdır. Grevlere çıkacak olan işçilere gözdağıdır. AKP döneminde 200 bin grev yasaklandı. Moralimiz bozuk değil. Umutluyuz. Birleşe birleşe kazanacağız. Mutlaka kazanacağız. Bu bir milat değil, bir kırılma anıdır. Birleşmeme lüksümüz yok bundan sonra. Bunu hep birlikte başaracağız. Bütün Türkiye’de bütün ayrılıklarımızı bırakarak yarından itibaren yan yana geliyoruz. Bu hukuksuzluğa ses çıkarıyoruz. 'Ses çıkar Türkiye' diyoruz.”

'GEZİNİN ONURU VE TEMİZLİĞİ TESCİL EDİLECEK'

Taksim Dayanışması avukatlarından Aytaç Taşçı ise şöyle konuştu: "Bu dosyaya iki defa beraat kararı verildi. Örgüt yok denildi. Darbe yok denildi. Arkadaşlarımız buradan cezaevine gönderilecek. Gezinin temizliği ve onuru tescil edilecek. Bir süre daha burada olacağız. Ne kadar çok dayanışabilirsek o kadar yarınlara onurlu bir şekilde çıkabileceğiz."