Taliban'dan kadınlara yalnız seyahat için 72 kilometre yasağı
Afganistan'ı yöneten Taliban, 45 milden (72.4 km) uzak bir yere seyahat etmek isteyen kadınların yanlarında 'erkek bir akraba'nın olması şartı getirdi. Bir kadın, "Taliban mutluluğumuzu aldı" dedi.
DUVAR - ABD ile NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle eş zamanlı olarak yönetimi ele geçiren Taliban'dan kadınlara yönelik yeni bir yasak kararı geldi. Taliban'ın yeni açıkladığı genelge uyarınca, Afganistan'da kadınların yanlarında erkek bir akrabaları olmadan uzun mesafe seyahat etmesi yasaklandı.
Karar, Taliban'ın eski yönetim döneminde kurulan Kadın Bakanlığı'nın yerine kurduğu 'Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı' tarafından açıklandı. Buna göre, ülkede 45 milden (72.4 kilometre) daha uzak bir yere seyahat edecek kadınlara yakın bir erkek akrabanın eşlik etmesi zorunlu kılındı. Genelgede, araç sahiplerinden uzun mesafe seyahat etmek isteyen kadınları kabul etmemeleri istendi.
ARAÇLARDA MÜZİK DE YASAKLANDI
Aynı genelgede, araç sahiplerinden 'İslami başörtüsü' takmayan kadınları almamaları istenirken, araçlarda müzik çalınması da yasaklandı.
'EŞİM MÜSAİT OLMAZSA NE YAPACAĞIM?'
Afganistan'ın başkenti Kabil'den BBC'ye konuşan bir kadın karara, "Çok kötü hissettim. Bağımsız olarak dışarı çıkamıyorum. Ben veya çocuğum hastalanır ve eşim müsait olmazsa ne yapacağım?" diye tepki gösterdi. İsmi sadece 'Fatima' olarak verilen kadın, "Taliban bizden mutluluğumuzu aldı. Hem bağımsızlığımı, hem mutluluğumu kaybettim" dedi.
'ESİRLEŞTİRME YOLUNDA YENİ BİR ADIM'
İnsan Hakları İzleme Örgütü de, bu kısıtlamayı 'kadınları esire dönüştürme yolunda yeni bir adım' diye niteledi. Kuruluşun kadın hakları direktörü Heather Barr, söz konusu kararla kadınların özgürlüğünün kısıtlandığını ve 'evde şiddetle karşılaştıkları durumlarda kaçmalarının engellendiğini' söyledi.
KIZ ÇOCUKLAR ORTAOKULA GİDEMİYOR
Taliban'ın ağustos ayında yönetimi ele geçirmesinden bu yana kız çocuklara eğitim veren ortaokullar hâlâ kapalı. Ancak bu okullar erkek öğrencilere ve erkek öğretmenler için açık durumda. Birçok kadının çalışması da yasak. Taliban, iş yerlerindeki ve okullardaki bu ayrımcılığın geçici olduğunu ve 'güvenlik' sağlanmasının amaçlandığını öne sürüyor.
Taliban geçtiğimiz ay da, kadın oyuncuların televizyon dizilerinde oynamasını yasaklamış, kadın gazeteciler ile sunuculara ekranda başörtüsü takma zorunluluğu getirmişti. (DIŞ HABERLER)