Taliban’dan Yunanistan’a 'Bizi tanıyın' mesajı

Taliban temsilcisi Suhail Shaheen, Yunanistan ile yeni ilişkiler kurmak istediklerini belirtti ve Atina yönetimine 'Bizi tanıyın' mesajı gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan’da bir yıl önce iktidarı ele geçiren Taliban örgütü, komşu Yunanistan’a sıcak mesajlar gönderdi. Örgütün “BM nezdindeki temsilcisi” Suhail Shaheen Yunanistan’ın muhalif gazetesi ‘Efimerida ton Sintakton’ gazetesine konuştu. Taliban temsilcisi Afganistan’ın geçici hükûmetinin geçirdiği son bir yılı, kadın hakları konusunu, ülkedeki mevcut yaşam koşullarını, El Kaide liderinin kısa süre önce öldürülmesini ve Yunanistan ile ilişkileri değerlendirdi.

Shaheen Yunanistan'a atıfta bulunarak, Kabil'in Taliban'ın eline geçmesinin ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 2021 yılında sona erdiğini belirtti. Ancak Taliban, Yunanistan ile yeni ilişkiler kurmak istiyor. Shaheen konu hakkında "Bu arzunun gerçeğe dönüşmesi için Yunanistan'ın Taliban ile temas kurması gerekecektir" mesajını gönderiyor.

TALİBAN’IN PERSPEKTİFİNDEN AFGANİSTAN’DA SON BİR YIL

Taliban temsilcisi Afganistan’da son bir yılda sosyoekonomik düzlemde vuku bulan gelişmeleri değerlendirdi. “Finansal olarak, ülkenin kuzeyindeki bazı illeri, yaklaşık 3 milyon dönüm araziyi sulamayı amaçlayan 'Khosh Tepa' projesini başlattık. Bu, 20 yıl boyunca başlatılamayan devasa bir proje. Ayrıca afyon ekimini yasakladık ve uyuşturucu kaçakçılığını tamamen yasakladık” şeklinde konuşan Shaheen “Madencilik ve diğer ekonomik sektörler ile endüstriyel altyapıya yatırım yapan bir şirket olan Afghan Invest'i kurduk. Ayrıca, önceki hükûmete mensup olanlar da dahil olmak üzere tüm Afganların geri dönüşünü kolaylaştırmak için bir komite oluşturduk, böylece geri dönüp diğer Afganlar gibi normal bir hayata başlayabilecekler” diye ekledi.

Shaheen ayrıca, “Genel af yürürlükte ve kişisel dokunulmazlığa dayanarak bu affı ihlâl eden herkes dikkate alınacak ve cezalandırılacaktır. Madenciliğin halkın yararı için kullanıldığını vurgulamak istiyorum. Ayrıca hükûmet çalışanlarının aylık maaşlarını ödüyoruz; tüm hükûmet çalışanlarına önceki yönetimden alamadıkları iki aylık maaşlarının ödendiğini de eklemek isterim” açıklamasında bulundu.

Taliban temsilcisine göre Afganistan’da süren yoksulluk ve ekonomik çöküntü önceki yönetimin eseri. Shaheen konu hakkında, “(Yoksulluk) Kabil'i aldığımızdan beri başlamadı. Afganistan'daki insanların yüzde 70'i zaten yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Dolayısıyla maalesef bu borç da bize devredildi. Yoksulluğu azaltmak için elimizden geleni yaptık, ancak yaptırımlar nedeniyle yoksulluk var olmaya devam edecek” dedi.

AFGANİSTANLI KADINLAR

Shaheen ‘Efimerida ton Sintakton’daki açıklamaları çerçevesinde Afganistanlı kadınların durumu hakkında da önemli mesajlar verdi. Taliban yetkilisi söz konusu meseleyi örgütün ideolojik perspektifi temelinde aldı.

“Çador (burka) kadınların giymek zorunda olduğu tek giysi değildir. Bu (Afgan) kültürünün bir parçasıdır. Afgan kadınları yüzyıllardır çador ve diğer giysileri giymektedir. Yani, bu zorunlu değildir. Tıpkı erkekler gibi istedikleri kıyafeti giyebilirler. Aynı şey başörtüsü (başörtüsü) için de geçerlidir.” diyen Shaheen ayrıca şunları belirtti:

“Kadınlar Halk Sağlığı Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, gizli servisler ve diğer bakanlıklarda çalışıyorlar. Önceki hükûmette çalışan tüm kadınlar düzenli maaş almaktadır. İşten çıkarılmadılar ve durum istikrara kavuştuğunda kademeli olarak yeniden işe alınacaklar. Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı erkekler için iş ilânı verdiğinde, aynı şeyi kadınlar için de yapıyor. Kadınlar okullarda, liselerde ve üniversitelerde işe alınmıştır. Tablo medyada göründüğü gibi değil. Bildiğiniz gibi, bazı medya kuruluşları olumlu yönlerden ziyade olumsuz yönlere odaklanmaktadır.  Kabil'de ve diğer şehirlerde öğretmenlerin işe alındığı ve çalıştığı okulların yanı sıra Eğitim Bakanlığı'nın diğer beş sektöründe de okullar bulunmaktadır. Halk sağlığı konusunda, geçen ay Halk Sağlığı Bakanı ile görüştüm ve bana bir önceki hükûmetten daha fazla sayıda kadın doktor ve hemşire istihdam ettiğimizi söyledi.”

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER VE ZEVAHİRİ MESELESİ

Shaheen’e göre Afganistan’daki geçici yönetim Atina ile resmî ilişkiler kurmak istiyor. Taliban bunun gerçekleşmesi için Atina’dan adım bekliyor.

Shaheen konu hakkında, “Yunanistan mücahitler döneminde ve daha sonra, özellikle de uzlaşma sürecinde rol oynamıştır. Ancak şu anda Yunanistan ile hiçbir ilişkimiz yok. Bu ilişkilere sahip olmak isteriz ama bu Yunan hükûmetine kalmış bir şey. Dilerse bizimle temasa geçebilir” dedi.

Yakın zamanda Kabil’de etkisiz hale getirilen El Kaide lideri meselesi içinse Shaheen şunları belirtti: “(El Kaide lideri Dr. Eymen El Zevahiri'nin) Kabil'de olduğunu ve orada yaşadığını bilmiyorduk. Bu nedenle ve liderliğin talimatları doğrultusunda, bu olayın tüm yönlerinin ortaya çıkarılması için kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır. Doha anlaşmasını sadakatle takip ediyoruz. Hiçbir grup ya da bireyin Afganistan topraklarını Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere diğer ülkelere karşı kullanmasına izin vermeyeceğiz.”