Tanal: TİGEM'de el konulan hayvanlar ölüme terk ediliyor

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Ceylanpınar TİGEM’in arazilerine giren hayvanları alıkoyduğunu, hayvan sahiplerine para cezası kesildiğini, cezayı ödeyemeyen köylülerin hayvanlarının ise ölüme terk edildiğini söyledi. Tanal “Elimize ulaşan, ancak paylaşmadığımız başka dehşet görüntüler de var… Bizi arayan vatandaşlar telefonda ağlıyor. TİGEM’e dur denilmezse onbinlerce hayvan telef olacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın
HATAY - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) arazilerine girdiği için alıkoyduğu hayvanların sahiplerine 400 TL ile 1000 TL arasında ceza kestiğini söyledi.

Cezayı ödeyemeyen çiftçilerin hayvanlarına bakılmadığı için birçoğunun öldüğünü belirten Tanal, Twitter hesabından olayı şöyle anlattı: “Görüntüler, Şanlıurfa’daki Ceylanpınar TİGEM işletmesinin Gümüşsu arazisindeki hayvan nezarethanesinden! Telef olan kuzu ve koyunları görüyorsunuz. Peki nedir bu Ceylanpınar TİGEM’in hayvan nezarethanesi? TİGEM güvenlik görevlileri, TİGEM arazisinde otladıkları bahanesiyle köylülerin hayvanlarına el koyuyor. Köylüleri cezalandırma, gözdağı verme amaçlı el konulan bu hayvanlar, TİGEM’in Gümüşsu, Beyazkule, Akrepli gibi işletmelerine götürülüyor. Hayvanlar aç ve susuz bırakılıyor.”

'AÇLIK VE SUSUZLUKTAN ÖLÜYORLAR'

Hayvanlarını geri almak isteyen köylülerden bakım masrafı adı altında para talep edildiğini aktaran Tanal, “Parayı denkleştirenler yalvar yakar TİGEM’den hayvanını kurtarıyor, olmayan da ‘TİGEM nezarethanesi’nde kalmaya devam ediyor” dedi. Tanal, çok sayıda hayvanın açlık ve susuzluktan dolayı hastalanıp, öldüğünü belirtti.

ASKERLE KÖYLÜLER KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİ

Ceylanpınar TİGEM'e komşu köylerde ikamet edenlerin ve TİGEM arazisindeki üreticilerin hayvanlarının meralardan yararlanması, TİGEM bölgesinde otlamasının yasaklandığını, köylülerin hayvanlarını metruk, taşlık bölgede dahi otlatmasına izin verilmediğini belirten Tanal, mevcut durumu şu sözlerle anlattı:

“Askerle vatandaş karşı karşıya getiriliyor. TİGEM arazisinde gözetleme kuleleri kuruldu. Beyaz pikaplı TİGEM güvenlikçileri ve jandarma, vatandaşa nefes aldırmıyor. Hayvanların otlamasına engel olunuyor. Elimize ulaşan, ancak paylaşmadığımız başka dehşet görüntüler de var… Bizi arayan vatandaşlar telefonda ağlıyor. Hayvanları ağıllarda aç ve susuz mahsur kalmış. 'Hayvancılıktan başka iş yapamayız. TİGEM’e dur denilmezse 10 binlerce hayvan telef olacak. Zaten kuraklık var. Bir de üstüne TİGEM’in baskısı geldi. Çaresiziz" diye isyan ediyorlar."

Hayvancılığı ve tarımı bitirmek için yemin etmiş bir yönetimle karşı karşıya olunduğunu söyleyen Mahmut Tanal, Ceylanpınar'da hayvanlara reva görülen bu muamele karşısında tüm kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.