Tandır ekmeği yapan kadınlara akciğer kanseri uyarısı
Tandır ekmeği çoğu insanın vazgeçilmezi durumda. Ancak ekmeği yapan kadınlar için durum böyle değil. Dr. Gökhan Perincek, tandır ekmeği yapan kadınları uyardı.
DUVAR - Ekmek ve yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan tandır birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Tandır yakmada kullanılan tezeğin kadınları akciğerinden vurduğunu belirten Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Perincek, bölge insanını uyardı.
DHA'da yer alan habere göre, Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde tandırda ekmek pişiren 66 yaşındaki Menice Başkaya ile görüşen Perincek, yaşadığı sağlık problemlerini dinledi.
Tandırda yakılan tezekten çıkan zararlı partiküllerin 72 saat havada asılı kaldığına dikkat çeken Dr. Perincek, "Tandırda, genel olarak yöremizde yaygın olarak kullanılan hayvan dışkısının kurutularak elde edilen tezek yakıt olarak kullanılıyor.
Bu yakıtın yanmasıyla ortama karbondioksit, karbonmonoksit, kükürt dioksit, hidrojen siyanür ve poliaromatik hidrokarbonlar salınır. Tezek yakılan ortamda yapılan araştırmada zararlı partiküllerin ortamda 48 - 72 saat kadar asılı kaldığı tespit edilmiştir" diye konuştu.