Tarhan: Gri pasaport insan ticareti için satılır hale gelmiş

CHP Kocaeli milletvekili Tarhan, Kandıra Belediyesi aracılığıyla gri pasaport alarak yurt dışına çıkan sporcuları sordu. Efeler Spor Kulübü Derneği antrenörü Dikmen’e göre bütün sporcular yurda döndü.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ – Kocaeli Kandıra'daki gri pasaport iddialarına ilişkin tartışma sürüyor. AK Partili Kandıra Belediyesi’nin ilçe sınırları içinde olmayan bir spor kulübünden 39 kişiyi yurt dışına gönderdiğini belirterek, geçen günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, gri pasaportla yurtdışına çıkmanın artık bir sektör haline geldiğini söyledi.

Antrenör Fikret Dikmen ise yurt dışına giden bütün sporcuların geri döndüğünü, gerekli bütün belgeleri İçişleri Bakanlığı ve Kocaeli Valiliği ile paylaştıklarını söyleyerek iddiaları reddetti.

‘SPORCULAR KOCAELİ’NDE İKAMET ETMİYOR’

Tahsin Tarhan'ın iddiaları, Kandıra Belediyesi’nin 2 Kasım 2020 tarihli meclis oturumu kararlarının tutanaklarına bakıldığında doğrulanıyor. AK Parti ve İyi Partili meclis üyelerinin oy birliği ile alınan karara göre, 39 kişi, 15-18 Kasım 2020 tarihleri arasında Hollanda'nın Alphen Aan Den Rijn şehrinde düzenlenecek olan ‘Karma Dövüş Sanatları Antrenman Kamp Programı’na katılmak için gönderilmiş. Gönderilen 39 sporcudan hiçbiri Kocaeli’de ikamet etmiyor. Gri pasaport verilmesi istenen kişilerin yer aldığı listenin başında ise İstanbul’un Kartal İlçesi’ndeki Efeler Spor Kulübü Derneği’nde Kick Boks antrenörlüğü yapan Fikret Dikmen yer alıyor.

‘BU BİR İNSAN TİCARETİDİR’

Konuya ilişkin konuştuğumuz CHP Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan, iddia kaynağı olarak kafile için pasaportları hazırlayan kişileri işaret ederek, bu kişilerden ülkeye dönmeyen sporcular olduğunu öğrendiğini anlattı. Gri pasaport ile yurt dışına çıkmanın artık bir sektör halini aldığını ifade eden Tarhan,

Tahsin Tarhan

“Pandeminin en yüksek seviyede olduğu dönemde sporcuların Hollanda’da ne işi var? Belediye meclis üyelerine ya da Kandıra’daki kişilere verilmeyen gri pasaportun, başka bir ildeki amatör sporculara rica ile verildiği nerede görülmüş? İçişleri Bakanlığı ve Kocaeli Valiliği denetleme yapıyor çünkü haklarında şikayet var. Edindiğimiz bilgiye göre, bu kulüp aktif bir spor kulübü değil, halen kapalı. Bu, Türkiye’de uygulanan sistemin bir parçası haline gelmiş olan insan ticaretidir. Bakanlığın bu kişilerin kim olduğunu ve hangi görevle yurt dışına çıkarıldığını açıklaması gerekiyor. Gri pasaportlar insan ticareti için satılır hale geldi. Geldiğimiz noktada Türkiye’nin önüne geçemediği gri pasaportla insan ticareti için Almanya devreye girdi” dedi.

‘KANDIRA BELEDİYESİ BAŞKANINDAN RİCA ETTİK’

Gazete Duvar’a konuşan Antrenör Fikret Dikmen ise yurt dışına giden bütün sporcuların geri döndüğünü, gerekli bütün belgeleri İçişleri Bakanlığı ve Kocaeli Valiliği ile paylaştıklarını söyledi. Dikmen, neden Kandıra Belediyesi aracılığıyla hizmet pasaportu alındığını şu şekilde ifade etti:

Fikret Dikmen (sağdaki)

“Vize kolaylığının sağlanabilmesi için ilk olarak Kartal ve Maltepe Belediyesi’ne başvurduk ama bize programlarının dolu olduğunu ilettiler. Daha sonra engelli sporcular için birlikte çalışmalar yürüttüğümüz Tüm Engellileri Birleştirme Derneği Genel Başkanı Celal Polat aracılığıyla Kandıra Belediyesi eski başkanı Turan Sarı’ya ulaştık. Sarı’nın araya girmesi ile de Kandıra Belediyesi Başkanı Adnan Turan’a ulaşarak rica ettik ve protokolümüzü oluşturduk.”

‘KOCA EKİBİ ÜÇ KİŞİYİ KAÇIRMAK İÇİN Mİ GÖTÜRDÜK?’

Sporculara sağlanan vize kolaylığı sonrası Kandıra Belediyesi’ne herhangi bir bağışın yapılmadığını belirten Dikmen, Türkiye genelinde kulübe bağlı sporcuları ödüllendirmek için bu geziyi düzenlediklerini, milletvekili Tahsin Tarhan’ın soru önergesinde yer alan “Bu kişiler yurt dışına gittiler mi? Geri döndüler mi? Şimdi nerede ikamet ediyorlar? Terör örgütü ile bağlantıları var mı, belli değil. Hepsi ayrı bir soru işareti” ifadelerinin ise kulübü ve bünyesindeki sporcuları yıprattığını söyledi. İnsan kaçakçılığı yapıldığı iddialarına da değinen Dikmen, “Çıkan haberlerde 36 sporcunun ülkeye geri döndüğü, üç sporcunun ise dönmediği söyleniyor. Koca ekibi üç kişiyi kaçırmak için mi götürdük? Böyle bir şey olabilir mi? Bakanlığa ve valiliğe ifademizi verdik. Herhangi bir yasadışı durumun olmadığı ortaya çıktı” diye konuştu.