Tarihi çeşmenin kitabesine AK Partili vekilin babasının ismi yazıldı
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Fatih'teki tarihi I. Mahmud Çeşmesi'nin imitasyon kitabesine, "Sahibü’l hayrat merhum Ahmed Zeki Çamlı ruhiçün el fatiha" şeklinde ekleme yapıldığını açıkladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı'nın babası olan Ahmed Zeki Çamlı, 2017 yılında vefat etmişti. Birçok kişi sosyal medyadan restorasyona tepki gösterdi.
DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 2018’de restore edilen İstanbul Fatih'teki tarihi Vezir Çeşmesi'nin kitabesinin içeriğinin değiştirilerek, kitabeye orijinalinde bulunmayan eklemeler yapıldığını açıkladı.
Fatih'teki İskenderpaşa Camii yanında bulunan Vezir Çeşmesi, 1748 yılında 24. Osmanlı Sultanı I. Mahmud tarafından inşa ettirildi. Yine bu padişahın ismiyle de anılan tarihi Vezir Çeşmesi, mevcut yerinde AK Parti İstanbul milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı tarafından restore ettirildi.
Mahir Polat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"2018’de tamamlanmış, 1. Mahmud Çeşmesi kitabesi içeriğinin değiştirilmesi ve eklemeler yapılması; Orijinalinde “Ayn-ı dilcûy-ı şifa çeşme-i Sultan Mahmud” şeklinde biten kitabeye ekleme yapıp “Sahibü’l hayrat merhum Ahmed Zeki Çamlı ruhiçün el fatiha” şeklinde bitirilmesi!
Hangi sosyal statüde olursanız olun tarihi eserlerin imitasyonunu yapmak, kitabesine babamızın adını yazma hakkı vermiyor bize. Hele adını sultandan sonra yazdırmak Osmanlı devrinde olsa infial olurdu. Öyle olsa her restorasyonda Süleymaniye kitabesi okunmaz hale gelirdi.
Eğer çalışma tarihi eser restorasyonuysa kitabesinin değiştirilmesi gerekiyor, bölge koruma kurulunun onaylı projesi niye ihlal edildiğinin uygulama sahibi ve kurumuna sorulması gerekiyor. Restorasyon yapmayın demiyoruz yapın ama sultanın adı ardına babanızın adını eklemeyin!"
Kitabeye adı eklenen Ahmed Zeki Çamlı, AK Partili Ahmet Hamdi Çamlı'nın babası. Ahmed Zeki Çamlı, 2017 yılında 83 yaşında vefat etmişti. Çamlı, Milli Nizam ve Milli Selamet Partisi’nin kurucuları arasında yer alıyordu.
Hangi sosyal statüde olursanız olun tarihi eserlerin imitasyonunu yapmak, kitabesine babamızın adını yazma hakkı vermiyor bize. Hele adını sultandan sonra yazdırmak Osmanlı devrinde olsa infial olurdu.
— Mahir Polat (@mhrpolat) November 25, 2020
Öyle olsa her restorasyonda Süleymaniye kitabesi okunmaz hale gelirdi. pic.twitter.com/jScLDsMMzK
Aralarında tarihçilerin de bulunduğu çok sayıda kişi restorasyona tepki gösterdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da "Tarihi eserleri kitabelere eklemeler yapmadan aslına uygun olarak, özenle restore ediyoruz. Bu miras hepimizin" şeklinde bir paylaşım yaptı.
O tepkilerden bazıları şöyle:
Tarihi eserleri kitabelere eklemeler yapmadan aslına uygun olarak, özenle restore ediyoruz. Bu miras hepimizin.pic.twitter.com/0thtJCLitC
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) November 25, 2020
Belli ki Allah'ı da kandırabileceklerini düşünüyorlar. Artık bu rekor zor kırılır!
— Rıza Yıldırım (@rz_yldrm) November 25, 2020
Allah'ım sen aklıma mukayyed ol! Bu nedir ya! "Sâhibu'-hayrât merhûm Ahmed Zeki Çamlı rûhîçün ..." pic.twitter.com/tkC4Gj6a8v
— Şefaattin Deniz (@deniz_sefaattin) November 25, 2020
Zaten bir gecede cahil kaldık, kim okuyacak da anlayacak denmiş herhalde lakin okuyoruz, anlıyoruz işte. Bu fikirler akıllara nasıl düşüyor, kimler tarafından tabii, tabii pek güzel olur diye teşvik ediliyor, olaylar nasıl gelişiyor. https://t.co/cap6kdXOcn
— saadet özen (@zen_saadet) November 25, 2020
Kibre bakın adamlarda, inanılmaz yahu! Babasının adını ekletmek için orijinal kitabeyi ortadan kaldırmışlar. Altın yaldız da olmazsa olmaz tabii, yeni hanedanın kullarının şanından altın varak malum.
— Adrenalin Arsızı (@elcinarabaci) November 25, 2020
Şimdi asıl soru şu: orijinal kitabe nereye yürüdü? 😡 https://t.co/uA8i37y1iq
Hadi kitabeyi bozdun.. Hadi babanın da adını ekledin, eyvallah.. Lan kitabe nerede #Yeliz.. @ahmethamdicamli
— Nasrullah AYAN (@nasrullahayan) November 25, 2020
Acayip bir aymazlık öyküsü daha. Neresi daha az kötü?Kitabenin kayboluşu mu, babasının ismini kitabeye sokuşturması mı, bunu 70’li 80’li yıllarda yapmak istedi ama yapamadı deyip meşrulaştırması mı, kitabe okunmaz sanıp hepimizi aptal yerine koyması mı, hepsini yapacak cüreti mi? https://t.co/stYFLOgmaw
— Erdem Aydın (@eerdemaydin) November 25, 2020