Tarihten manzara: 'İnsanlığın ilk ayak izleri, suyun kalbi Karain'de...'

Döşemealtı’nın tarihten günümüze olan serüvenini anlatan yazar Giray Ercenk, tarihin ilk iz düşümlerinin bulunduğu Karain Mağarası'nın, etrafındaki su kaynakları nedeniyle tercih edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya Kültür Sanat’ın (AKS) düzenlediği ‘AKS Cafe A’dan Z’ye Sohbet’ başlıklı etkinliklerinde bu ayki konuğu araştırmacı yazar Giray Ercenk oldu. Ercenk, AKS Konferans Salonu’nda yaptığı ‘Derin Tarihten Günümüze Döşemealtı’ sunumunda, en az 500 bin yıl önceye dayanan yerleşim izlerini anlattı.

'KÖRFEZ ÜÇLEMESİ' KONUŞULDU

Tarih, coğrafya ve kültür bağlamında insan hikâyelerinin ilki olan ‘Döşemealtı’ ile Akdeniz havzasının kuzeyini, ‘Dağın Dili’ ile doğusunu ve son olarak ATSO Vakfı tarafından yayınlanan ‘Teke Eli’ ile batısını ele alarak ‘Körfez Üçlemesi’ni tamamlayan Ercenk, Döşemealtı’nın tarihten günümüze olan serüvenini zaman, mekân ve yaşam bağlamında aktardı.

Yazar Giray Ercenk

‘İNSANLIK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR’

Karain Mağarası’nda bulunan insanlara ait kafataslarının insanlık tarihine ışık tutan çok önemli bulgular olduğunu söyleyen Ercenk, bölgenin su kaynakları nedeniyle tercih edildiğini söyledi. Giray Ercenk, Termessos ve Anydros-Eudokias antik kentleri, Kral Yolu gibi önemli bulgulara ev sahipliği yapan Döşemealtı ile ilgili şunları söyledi:

“Şu anda müzede bulunan bu insanlar bizim Döşemealtılı ilk yurttaşlarımız, hemşehrilerimiz. İnsanların Karain Mağarası’nı tercih etmelerinin nedeni etrafındaki su kaynaklarıdır. Karain Mağarası’nda nüfus artınca etrafında bulunan yaklaşık 10 mağarada yeni yaşam alanlarını kuruyorlar.”