Tarık Ziya Ekinci’nin ardından: 'Kürt aydınlanmasının önemli ismiydi'
Kürt aydınlanmasının önemli isimlerinden biri olduğunu söyleyen dostları, Tarık Ziya Ekinci’nin vefatından üzüntü duyduklarını kaydetti: “Aydın bilincimizin oluşmasında önemli bir isimdi.”
İSTANBUL – Kürt siyasetçi ve yazar eski TİP Milletvekili Tarık Ziya Ekinci hayatını kaybetti.
Vefat haberinin ardından siyasetçi ve insan hakları savunucusu Akın Birdal, İHD Genel Başkanı Eren Keskin ve gazeteci yazar İhsan Çaralan, yazar Hasan Öztoprak, eski Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mahmut Ortakaya, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) eski başkanı Mehmet Vural ve SOL Parti MYK üyesi Alper Taş duygularını Gazete Duvar ile paylaştı.
‘TARIK ZİYA EKİNCİ, AZİZ NESİN VE BEN’
Birdal, Ekinci’nin ölümünü duyunca “Çok üzüldüm” diyerek eşit ve özgür Türkiye hayalini gerçekleştirmek için beraber çaba gösterdiklerini söyledi.
Birdal, Tarık Ziya Ekinci’yle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Tarık Ziya Ekinci, Aziz Nesin ve ben 1993 yılında Ankara’da Kürt konferansı düzenlemeyi kararlaştırmıştık. Aydın Girişimiyle, İnsan Hakları Derneği’nin ortaklaşa etkinliği olacaktı. Üçümüz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’u ziyaret ederek, konferansın önemini anlattıktan sonra onur konuşmacısı olmalarını istedik. Onlar da katılacaklarını bildirdiler. Ne yazık ki sonra Ankara Valiliği, Türkiye’nin başat sorunu olan Kürt sorununun konuşulacağı etkinliği yasakladı. O konferans Ankara Oteli’nde düzenlenemedi. Biz, Ankara Oteli’nin önünde yerli ve yabancı konuklarımızla otelin önünde buluşup söyleyeceklerimizi söyledik.”
'TARIK AĞABEYİ KAYBETMENİN ACISI BÜYÜKTÜR'
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) eski başkanı Mehmet Vural, Tarık Ziya Ekinci'yi Fransa sürgünü dönüşü Diyarbakır havaalanında karşılayanlardan biriydi.
Vural, "Türkiye sol hareketinin teorisyenlerinden biriydi" dediği Ekinci için şunları söyledi:
"Türkiye sol hareketinin teorisyenlerinden biriydi. Biliyorsunuz TİP'ten milletvekilliği de yaptı. Daha sonra Kürt hareketiyle de barıştı. Bir keresinde Kürt partileri arasındaki gerilimden dolayı konuşup tartışmıştık. Kürt partilerinin anlaşmasını istiyordu ve aralarındaki kavgadan çok rahatsızdı. Bir süre sürgün yaşadığı Fransa'dan 1989'da döndü. Vedat Aydın'la birlikte onu Diyarbakır havaalanından almış, Tıp Lokali'ne getirmiştik. Ondan sonra hep görüştük, haberleştik. Tarık Ağabeyi kaybetmenin acısı büyüktür. Kürt halkının değerli evladı, aydın bir şahsiyetti. Kürt halkının başı sağ olsun, aileye sabırlar diliyorum."
'CEZAEVİNDEKİ HERKESİN SAYGISINI KAZANMIŞTI'
Yazar Hasan Öztoprak, Tarık Ziya Ekinci ile 1989 yılında Bayrampaşa Cezaevi'nde hapis yattı.
Ekinci için "Hapishane arkadaşım, abim, çok değerli bir entelektüel ve siyasetçi" diyen Öztoprak, şunları söyledi:
"1989 yılında Bayrampaşa Cezaevi'ndeki ikinci hapisliğimde koğuş arkadaşımdı Tarık abi. Orada birlikte kısa bir dönem kaldık ama ondan çok şey öğrendik. Birikimli bir insandı. Son yıllara kadar fikirlerini söyledi, yazdı."
Ekinci'nin sert bir mizacının olduğunu belirten Öztoprak, "Çok değerli, saygıdeğer ve sert mizacı olsa da kibar bir insandı. Önceki cezaevi deneyimlerinden olmalı, hemen uyum sağlamıştı cezaevi koşullarına. Biz onunla aynı komün içindeydik ama Tarık Ağabey herkesin yani diğer sol grupların saygısını da kazanmıştı" dedi.
Ekinci'nin yaşarken değerinin bilinmediğini söyleyen Öztoprak, şunları söyledi: "Ne yazık ki Türkiye sosyalist hareketi onun engin deneyiminden yararlanmadı. Kürt hareketi de aynı şekilde. Yaşarken değerinin tam olarak bilindiğini söylemek zor, belki öldükten sonra fikirlerinin ve siyasi tecrübesinin değeri anlaşılır. Güle güle git Tarık Ağabey, hatıran daim olsun."
‘PARTİLEŞME SÜRECİNE GİRECEKTİK’
2000’li yıllarda Tarık Ziya Ekinci’nin öncülerinden olduğu Demokrasi Platformu’nu oluşturduklarını sözlerine ekleyen Akın Birdal, “Bir de yine Tarık ağabeyin öncülerinden olduğu 2000 yılında bir demokrasi platformu oluşturduk. Kürt siyasi yelpazenin figürleri vardı. İşte Ahmet Türk, Hatip Dicle gibi isimler. Sol sosyalist hareketlerden arkadaşlar vardı. Çok güçlü bir demokrasi platformu oluşturduk. Onu partileşme sürecine sokacaktık. ÖDP’ye katılmıştık ama ÖDP’de Kürtler yoktu. Platformu ÖDP’ye katmak istedik. ÖDP bu tarihsel, siyasal fırsatı değerlendirememişti. Sonra ayrışmalar falan oldu” diye konuştu.
Birdal, “Tarık Ağabey, kesintisiz insan hakları savunucusuydu. Tarık ağabeyi sevgi, saygı ve özlemle anacağız ve unutmayacağız” dedi.
‘AYDIN BİLİNCİMİZİN OLUŞMASINDA ÖNEMLİ BİR İSİMDİ’
Eren Keskin, Tarık Ziya Ekinci hakkında, kendisinin gençlik yıllarında etkilendiği isimlerden biri olduğunu söyledi.
Keskin, şöyle konuştu: “Tarık Ziya Ekinci, Medet Serhat, Yaşar Kemal bunların hepsi arkadaştı ve bizim feyz aldığımız insanlardı. Bir Kürt olarak, duygularımızın şekillenmesinde, aydın bilincimizin oluşmasında rol oynamış insanlar. Bizim için çok değerliler. Tarık Ziya Ekinci, Kürt meselesine ömrünü adamış ve barışçıl çözüm için elini taşın altına koymuş biriydi. 90’ların en zor günlerinde bile geri durmayan isimlerden biriydi. Başımız sağ olsun.”
‘KÜRT AYDINLANMASININ ÖNEMLİ BİR İSMİYDİ’
İhsan Çaralan da Tarık Ziya Ekinci’nin Kürt aydınlanmasının önemli bir ismi olduğuna değinerek, “Gerek Türkiye’de gerek Kürt aydınlanmasında önemli bir şahsiyetti. Demokrasi ve özgürlük anlamında fikirlerin oluşmasında katkıları olan biriydi” ifadelerini kullandı.
'ÖRNEK BİR KİŞİYDİ'
Alper Taş ise Tarık Ziya Ekinci'nin ölümüyle ilgili şu ifadeleri kullandı: "Kişiliği, mücadelesi, yaşamıyla örnek bir kişiydi. Hepimizin ortak değeriydi. Kürtlerle Türklerin bu memlekette bir arada eşit yaşaması için kesintisiz mücadelesini sürdürdü. Örnek kişilik olarak adını tarihe yazdırdı."
'SORUNLARIN SOSYALİZM İLE ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORDU'
Tarık Ziya Ekinci'nin uzun yıllar iç hastalıkları uzmanı olarak serbest hekimlik yaptığını söyleyen eski Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mahmut Ortakaya, "Hastaları tarafından aranan bir hekimdi" dedi.
Ortakaya, "Dr. Tarık Ziya mesleki çalışmaların yanında politik çalışmalarda bulundu. Türkiye İşçi Partisi saflarında yer aldı. 1965 yılında Diyarbakır Milletvekili seçildi. Sorunların sosyalizm ile çözüleceğine inanıyordu. Hekimliği ve siyasi duruşu halkımız tarafından anılacaktır. Birkaç dönem Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı yaptı. Diyarbakır değerli bir insanını kaybetti" ifadelerini kullandı.
(HABER MERKEZİ)