'Taşımalı eğitimde mesafe kısıtlamasının gerekçeleri neler?'

DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, Köy okullarının kapatılması ve taşımalı eğitimin mesafe kısıtlamalarının değiştirilmesiyle ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Köy okullarının kapatılması ve taşımalı eğitimin kısıtlanmasının özellikle kırsal bölgelerdeki çocukların eğitim hakkını tehdit ettiğini ve toplumsal eşitsizliği derinleştirdiğini belirten DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yılmaz Hun, şu soruları yöneltti:

“Köy okullarının kapatılması ve taşımalı eğitimin mesafe kısıtlamalarının değiştirilmesi kararlarının gerekçeleri nelerdir? Bu değişikliklerin etkileri hakkında bir analiz yapılmış mıdır?

30 kilometrelik sınırın dışında kalan ve taşımalı eğitimden yararlanamayan öğrencilerin eğitim imkanlarını sağlamak için Bakanlığınız tarafından ne tür önlemler planlanmaktadır?

Bu kararların, özellikle kız çocuklarının eğitim olanakları ve erken yaşta evlilik riskleri üzerindeki etkilerini değerlendiren bir araştırma var mıdır?

Eğitim hakkını korumak amacıyla köy okullarının tekrar açılması veya taşımalı eğitimin yeniden düzenlenmesi için planlanan adımlar nelerdir? Eğitim politikalarının her çocuğun eşit şekilde eğitim alabileceği bir sistemin kurulmasını sağlamaya yönelik somut planlar var mıdır?

Eğitimde yapılan tasarrufların toplumsal eşitsizlikleri artıracağına dair hükümetin görüşleri nelerdir? Eğitim bütçesinin artırılması için bir plan mevcut mudur?”