Taşları ayıklanmadan gönderilmiş: 'Sosyal yardım kömürü' 43 madenciyi öldürmüş

43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra'daki patlamadan önce yardım kömürü için yapılan çalışmaların, madendeki patlamanın sebeplerinden biri olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Bartın'ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında yaşanan patlamada 43 madenci hayatını kaybetti. 14 Ekim 2022'deki patlamayla ilgili Enerji Bakanlığı rapor hazırladı.

Raporda ifadesine başvurulanlar arasında yer alan İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, yardım kömürü için Müessese Müdürü'nün talimatıyla hareket ettiklerini söyledi. İktidar tarafından dağıtılan yardım kömürünün çıkarıldığı ocaklardan biri olan Amasra'daki madende üretim baskısı olduğu iddia ediliyordu. Ekmekçi'nin ifadesi bu iddiayı güçlendirdi. Patlamadan önceki 15 günde, yardım kömürü için yapılan çalışmalarda, metan seviyesi yükselse bile çalışmanın devam ettiği, elde edilen kömürün de taşlarının bile ayıklanmadan ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı ortaya çıktı.

4 KİŞİ TUTUKLU YARGILANIYOR

43 madencinin hayatını kaybettiği TTK'ya ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'ndeki (ATİM) patlamayla ilgili, 28 Ekim 2022'de ilk gözaltılar yapıldı. 8 kişinin tutuklandığı patlamayla ilgili dava 2023 yılının nisan ayında başladı. Sanıklardan 4'ü 'olası kastla öldürme' suçunu işlediği iddiasıyla bin 80 yıla kadar, 19'u ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Dava sürecinde 8 tutuklu sanıktan 4'ü tahliye edildi. Bin 80 yıla kadar hapsi istenen sanıklardan Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi ve başmühendisler Volkan Soylu ile Mehmet Tural, hala cezaevinde.

PATLAMADAN 15 GÜN ÖNCE BAŞLAMIŞ

Dava sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da patlamayla ilgili bir soruşturma başlattı. Bakanlığın soruşturmasında sanıkların ifadeleri alındı. Bakanlık müfettişlerine ifade veren İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, patlamanın yaşandığı belirtilen yerin 320 metre altındaki bölgeden, Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in talimatıyla kömür çıkarılmaya başlandığını söyledi. Ekmekçi, patlamadan 15 gün önce başlanan bu işlemde, çıkartılan kömürün lavuar denilen taş ayıklama işleminin bile yapılmadan satıldığını belirtti.

NAKLİYAT MÜHENDİSİ DOĞRULADI

Ekmekçi, bakanlık müfettişlerine bu ifadeyi, 2024 yılının ağustos ayında verdi. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2023 yılının kasım ayında görülen duruşmasında ise, tanık olarak dinlenen ve madende nakliyat mühendisi olarak görev yapan Mehmet Akif Özdamar'ın verdiği ifade, Ekmekçi'nin sözünü ettiği yardım kömürüyle ilgili sözlerini doğruluyor.

Patlamadan önce yardım kömürü için gelen talep nedeniyle, yerin 320 metre altından çıkartılan kömürün vagonlarla yer üstüne çıkarıldığını ve burada da, 'tavuklama' adı verilen yöntemle çok büyük taş parçalarının elle ayıklandığını ifade eden Özdamar, bu talimatın İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi'den geldiğini belirtti.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE TAŞLI KÖMÜR GÖNDERİLMİŞ

Sosyal yardım için çıkartılacak kömürün talimatını Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi'ye verdi. Ekmekçi de alt birimlere bu talimatı iletti. Çıkartılan kömür de taşları bile ayıklanmadan ihtiyaç sahiplerine gönderildi. Bu süreçte, madendeki metan seviyesi yükselmesine rağmen yardım kömürü dönemi olduğu için çalışma durdurulmadı ve patlama yaşandı.