Tatar'dan 'Limasol' açıklaması: Saldırılara karışanlar yargı önüne çıkarılmalı

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar, Limasol'da mülteci ve göçmenlere yönelik saldırıları ele aldığı açıklamasında, Güney Kıbrıs yönetiminin bu konuda 'aciz kaldığını itiraf ettiğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs'ta mülteci ve göçmenlere yönelik ırkçı saldırılar hakkında açıklamalarda bulundu. Tatar, "Türk askeri Ada'dan çekildiği an GKRY'deki ırkçı saldırıların hedefi Kıbrıs Türkleri olur" dedi.

Tatar, Limasol'daki şiddet olaylarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Limasol'daki olaydan çıkaracağımız sonuç budur. Türkiye'nin garantörlüğü ve Türk askerinin burada bulunması, bizler için yaşamsal öneme sahiptir. Limasol saldırıları bu bakımdan bizim gündemimizdedir" ifadelerini kullandı.

'TÜRK ASKERİ ÇEKİLİRSE SALDIRILARIN HEDEFİ KIBRIS TÜRKLERİ OLACAK'

Güney Kıbrıs'ta 'camilere ve yabancı uyruklulara yönelik saldırıların son günlerde tırmanış içinde olduğunu' belirten Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ta son dönemde yaşananların Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelerde yapılan Kuran eylemleri ve yükselen yabancı düşmanlığının tezahürü olduğunu söyledi.

Limasol'daki saldırılarda 'çalışma izni bulunan, binlerce kilometre öteden gelmiş gariban işçilerin hedef alındığını' kaydeden Tatar, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in 'devletin zirvesiyle gerçekleştirdiği toplantıda ırkçı saldırılar konusunda aciz kaldıklarını itiraf ettiğini' anlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, Limasol'daki saldırganların "Kıbrıs Yunan'dır" ve "Kıbrıs Helen'dir" yazılı pankart ve sloganlarının Yunan-Rum ikilisinin zihniyetini yansıttığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Türk askeri Ada'dan çekildiği an, GKRY'deki ırkçı saldırıların hedefi Kıbrıs Türkleri olur. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Limasol'daki olaydan çıkaracağımız sonuç budur. Türkiye'nin garantörlüğü ve Türk askerinin burada bulunması, bizler için yaşamsal öneme sahiptir. Limasol saldırıları bu bakımdan bizim gündemimizdedir."

'FAİLLER YARGILANACAK MI? HİÇ ZANNETMEM'

Tatar, Güney Kıbrıs'ta ibadethanelere ve yabancılara yönelik saldırıların bugüne kadar yönetimden müsamaha gördüğünü ve faillerinin korunarak yargılanmadığını söyleyerek, "Son saldırının failleri yargılanacak mı? Hiç zannetmem ama bunu göreceğiz" diye konuştu. Limasol'daki saldırıda 'EOKA taraftarı çetelerin' yanı sıra faşist Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyelerinin adlarının geçtiğini söyleyen Tatar, 'Rum yönetiminin ırkçı saldırılara karışanları yargı önüne çıkarması gerektiğini' kaydetti.

Güney Kıbrıs'ın Limasol kentinde 1 Eylül'de "Kıbrıs Yunan'dır" ve "Göçmenler hoş gelmediniz" yazılı pankartlar taşıyan ırkçı gruptaki bazı kişilerin bölgedeki iş yerleri ve lokantalara saldırması sonucu en az beş mülteci ve göçmen yaralanmış, çok sayıda dükkan ve araç kundaklanmıştı. Saldırılara karıştıkları gerekçesiyle yedi kişi gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)