Tayland'da evlilik eşitliğine doğru: Tasarı meclisin alt kanadından geçti

Parlamentonun alt kanadının büyük bir çoğunlukla onayladığı evlilik eşitliği yasa tasarısı, Senato ve kral tarafından onaylandıktan sonra 120 gün içinde yürürlüğe girecek.

"Herkes için evlilik" (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tayland parlamentosunun alt kanadı, 27 Mart Çarşamba günü evlilik eşitliğini yasalaştırmayı öngören tasarıyı kabul etti. Tasarının Senato ve kraldan da onay alması halinde Tayland, Asya'da evlilik eşitliğini yasalaştıran üçüncü bölge olacak.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Tayland parlamentosunun alt kanadındaki büyük partilerin desteğini alan tasarı, oturuma katılan 415 milletvekilinden 400'ünün oyuyla kabul edildi. 10 vekil ise yasa tasarısına 'hayır' oyu verdi. Yasa tasarısı hakkında kurulan meclis komitesinin başkanı Danuphorn Punnakanta, oylama öncesi yaptığı açıklamada, "Biz bunu toplumdaki eşitsizliği azaltmak ve eşitliği yaratmak için tüm Tayland halkı için yaptık. Hepinizi tarih yazmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı. 

KRAL'IN ONAYINDAN SONRA 120 GÜN İÇİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Parlamentonun alt kanadının onayladığı tasarı, son olarak Kral Maha Vajiralongkorn tarafından da onaylanması halinde, 120 gün içinde yürürlüğe girecek. Böylelikle, Tayland da Tayvan ve Nepal'in ardından Asya'da evlilik eşitliğini tanıyan üçüncü bölge olacak. 

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland'da 10 yılı aşkın süredir evlilik eşitliğini yasalaştırma çalışmaları vardı; ancak, siyasi tartışma ve anlaşmazlıklar ve yasaya ilişkin nasıl bir yaklaşım benimseneceği gibi sorular sebebiyle bu süreç de yavaşladı. Tayland Anayasa Mahkemesi, 2020 yılında verdiği kararda, sadece heteroseksüel çiftleri tanıyan mevcut evlilik yasasının anayasaya uygun olduğuna hükmetmekle birlikte, yasada, söz konusu hakları genişletilecek şekilde değişiklik yapılması tavsiyesinde bulunmuştu. 

Parlamento da aralık ayında evlilik eşitliğine ilişkin dört yasa tasarısına onay vermiş, ardından bunlardan biri üzerinde karar verilmesi için bir komite görevlendirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)