Tayvan'da başkanlık seçimini iktidar partisinin adayı kazandı

Tayvan'da yapılan başkanlık seçimini Çin'in ada üzerindeki toprak iddialarını reddeden iktidar partisinin adayı Lai Ching-te kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin ile egemenlik ihtilafı içinde olan Tayvan'da başkanlık seçimini iktidardaki Demokratik İlerici Parti'nin (DPP) Genel Başkanı ve görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te'nin kazandığı açıklandı. Ana muhalefetteki Milliyetçi Parti'nin (Koumintang/KMT) adayı Yeni Taipei Belediye Başkanı Hou Yu-ih, Lai Ching-te'yi tebrik etti. 

Merkezi Seçim Komisyonu'nun bildirdiği kesin olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 93'ünün sayıldığı seçimde, oyların yüzde 40'ını kazanan Lai, seçimi kazanmaya yakın görünüyor. KMT'nin adayı Hou, oyların yüzde 33'ünü alırken, seçime yarışan üçüncü aday Tayvan Halk Partisi'nden (TPP) Ko Wen-je yüzde 26 ile onu takip ediyor.

İKİ BAŞKAN ADAYINDAN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Reuters'ın aktardığına göre, Çin'in 'savaş ve barış arasında bir seçim' olarak nitelendirdiği seçimde ülkenin yeni lideri olarak seçilen Lai Ching-te, Tayvan'ın Çin'den ayrı bir kimliği olduğunu savunuyor ve Çin'in Tayvan üzerindeki toprak iddialarını reddediyor. Hou Yu-ih ve Tayvan Halk Partisi'nden (TPP) Genel Başkan Ko Wen-je'ye karşı yarışan Lai Ching-te, oyunu kullanmadan önce basına yaptığı açıklamada, "Her bir oyun değeri var çünkü bu, Tayvan'ın zor kazanılmış demokrasisi" ifadelerini kullanmıştı.

Seçime giden süreçte Çin, Lai'nin 'tehlikeli bir ayrılıkçı' olduğunu iddia etmiş, Tayvan'ın resmi bağımsızlığına yönelik herhangi bir adımın 'savaş' anlamına geleceğini savunmuş ve Lai'nin müzakere çağrılarını reddetmişti. Lai, bu süreçte, Tayvan Boğazı'nda barışın korunmasına ve adanın savunmasını güçlendirmeye bağlı olduğunu söylemişti. Rakibi Hou ise Çin ile 'halklar arası alışverişin' yeniden başlamasını istediğini belirtmişti. Hou, Çin'e benzer bir şekilde, Lai'nin Tayvan'ın resmi bağımsızlığını savunduğunu söylemişti. Lai ise Hou'nun 'Pekin yanlısı' olduğunu savunmuş, Hou bu söylemi reddetmişti. 

Öte yandan, başkanlık seçimiyle aynı anda yapılan parlamento seçim sonucu da bir o kadar önemli. Buna göre, eğer hiçbir parti bugün yapılan seçimde mecliste çoğunluğu elde edemezse, bu, yeni başkanın yeni yasa veya bütçeyi meclisten geçirme şansını zora sokabilir.

Mecliste 57 milletvekili kazabilen siyasi parti, salt çoğunluğu sağlayarak hükümet kurabiliyor. DPP iktidarında 2016 yılından bu yana, iki dönemdir Tayvan'ın lideri olan Tsai Ing-wen, görev süresi dolduğu için bu seçimde aday değildi. Tayvan'ın yeni başkan ve yardımcısı, bugünkü seçimlerin ardından 20 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlayacak. Yeni seçilecek Yasama Meclisi ise 1 Şubat'ta toplanacak.

'SEÇİM ÖNCESİ ÇİN'E AİT 2 YÜKSEK İRTİFA BALONU TESPİT EDİLDİ'

Tayvan'da bugün yapılan seçimler öncesinde Çin'e ait 2 yüksek irtifa balonunun ada çevresinde görüldüğü bildirilmişti. Tayvan Savunma Bakanlığı'nın sosyal paylaşım sitesi X'teki hesabı üzerinden yapılan açıklamaya göre, dün akşamdan bugün sabah saatlerinde kadar Tayvan'ın kuzeyinde ve güneyinde 2 yüksek irtifa balonu tespit edildi.

Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattı olan 'orta çizginin' ötesine uçan balonlardan biri doğuya yönelerek Tayvan'ın üzerinden, diğeri kuzey açıklarından geçti. Bakanlık, ayrıca bugün sabahtan itibaren Çin ordusuna ait 8 askeri hava aracı ve 6 savaş gemisinin ada çevresinde görüldüğünü bildirdi. 

Çin'in, topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hâlâ sürüyor. Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskısını artıran Pekin yönetimi, Tayvan'ın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını söylüyor. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Çin Tayvan seçim