Tayvan'ın BioNTech'le anlaşmasına siyaset karıştı: 'Çin iptal ettirdi'

Tayvan yönetimi, Çin'i BioNTech firmasıyla aşı anlaşması yapmalarını engellemekle suçladı. İddiaya göre BioNTech, Tayvan'la kontrattan son anda vazgeçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin hükümetinin bağımsızlığını tanımayıp kendi parçası olarak gördüğü Tayvan'da korona virüsü vakaları artarken, yaşanan aşı sıkıntısına ilişkin gerilim derinleşiyor. Pekin yönetimini bağımsız olarak aşı almasını engellemekle suçlayan Tayvan, Alman firması BioNTech'i de siyasi baskıya boyun eğmekle suçladı. Tayvan Sağlık Bakanı Chen Shih-chung, BioNTech'le ocak ayında vardıkları anlaşmadan son anda vazgeçildiğini öne sürdü.

'ÜLKEMİZ İFADESİNİ ÇIKARIN'

Günlük basın toplantısında konuşan Chen, BioNTech'le aylar süren müzakerelerin ardından vardıkları anlaşmayı imzalayıp nihai kontratı gönderdiklerini, 8 Ocak gününde de bunu bir basın açıklamasıyla duyurmanın eşiğine geldiklerini söyledi. Chen, "Ancak dört saat sonra BioNTech'ten aniden bir mektup geldi. Bize, basın açıklamasının Çince versiyonundaki 'ülkemiz' ifadesini değiştirmemizi şiddetle tavsiye ettiklerini söylüyorlardı" dedi.

'BİR HAFTA SONRA İPTAL ETTİLER'

Chen, 'ülkemiz' yerine 'Tayvan' demeyi aynı gün kabul ettiklerini ancak BioNTech'in anlaşmanın tamamlanmasını bir hafta sonra, 'küresel aşı tedarikinin ve takvimin yeniden değerlendirilmesi' gerekçesiyle ertelediğini öne sürdü. "Kontrat apaçık tamamlanmıştı" diyen Chen, "Kontratla ilgili bir sorun yoktu. Sorun, kontratın dışında bir şeydi" ifadelerini kullandı.

BIONTECH AÇIKLAMA YAPMADI

Tayvan lideri Tsai Ing-wen de bir önceki gün, Çin'i BioNTech'le yaptıkları anlaşmayı engellemekle suçlamıştı. BioNTech firması iki siyasetçinin açıklamaları hakkında yorum yapmamayı tercih etti.

ÇİN'İN TEKLİF ETTİĞİ BIONTECH AŞILARI KABUL EDİLMEDİ

Pekin yönetimi ise Tayvan'a aynı aşıları kendi topraklarındaki Fosun şirketi üzerinde almasını teklif etti. Ancak Tayvan yönetimi BioNTech aşılarını Çin üzerinden almayı reddediyor. Tayvan'ın bazı bölgelerinde bu teklifin kabul edilmesi için küçük çağlı eylemler de düzenleniyor.

23 milyonluk nüfusun sadece yüzde 1'inin aşılandığı Tayvan'da korona virüsü vakaları son günlerde artma eğiliminde. Bölgede son bir günde 667 yeni vaka tespit edildi. Tayvan'da pandeminin başından bu yana toplamda 6 bin 761 vaka, 59 ölüm raporlandı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Tayvan BioNTech