TBB Başkanı Sağkan'dan 'yeni anayasa' tartışmasında ilk 4 madde vurgusu

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan, ilk 4 madde konusunda hassasiyetlerini hatırlattı, bu konudaki açıklamaların ise önemli olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, anayasanın ilk 4 maddesi ve başlangıç hükümleri ile ilgili hassasiyetlerini hatırlattı. Sağkan, bu konuda yapılan açıklamaları "İlk 4 maddeye ilişkin kesinlikle bir değerlendirme yapılmayacağı, başlangıç hükümleriyle birlikte aynı şekilde korunacağına ilişkin açıklamalar geldi. Bu bizler açısından önemli" sözleriyle değerlendirdi.

DHA'nın aktardığına göre, Gümüşhane'deki ziyaretlerinin ardından açıklama yapan Sağkan, “Bir hukukçu olarak bana sorulacak olsa, ben mevcut anayasada değişmesi gereken kendime göre unsurları söyleyebilirim. Örneğin, yargı başlarının içerisinde yargıyı tamamen bağımsız ve tarafsız hale getirecek bazı düzenlemeler yapılması gerekir. HSK'nın yapısının değiştirilmesi gerekir. Adalet bakan yardımcısının HSK yapılanmasının içerisinden çıkartılarak siyasetin etkisinden hakimler ve savcılar kurulunun kurtulması, uzaklaştırılması ve coğrafi teminatı, hakimlik teminatını gerçek anlamda hayata geçirecek bir HSK yapılanmasını sağlamak gerekir. Bunun için evet anayasa değişikliği gerekiyor” diye konuştu.

İLK 4 MADDE HASSASİYETİ

TBB olarak anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmemesiyle ilgili beyanlarını hatırlatan Sağkan, “Bir anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 4 maddesinin kesinlikle bu çalışmada farklı bir değerlendirmeye tabi tutulmayacağını yani ilk 4 maddenin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez kısmının ve anayasanın en önemli kısmı olan başlangıç hükümlerinin kesinlikle korunması gerektiği konusundaki kaygılarımızı dile getirmiştik. Buna ilişkin net somut görüş ortaya konulmadığı müddetçe de hiçbir anayasa çalışmasının içerisinde Türkiye Barolar Birliği'nin olmayacağını beyan etmiştik. Bizim bu konudaki hassasiyet vurgumuzdan sonra siyaset kurumunun bazı temsilcilerinden ki, şu anda bu anayasa çalışmalarının içerisinde yoğun şekilde yer aldığını gördüğümüz bazı temsilcilerden ilk 4 maddeye ilişkin kesinlikle bir değerlendirme yapılmayacağı, başlangıç hükümleriyle birlikte aynı şekilde korunacağına ilişkin açıklamalar geldi. Bu bizler açısından önemliydi” ifadelerini kullandı. 

 

(HABER MERKEZİ)