TBMM Genel Kurulu'nda Süleyman Soylu tartışması
CHP'li Özel'in, Bakan Soylu'ya eleştirilerine yanıt veren AK Partili Ayvazoğlu'nun "Terör örgütlerine, uyuşturucu kartellerine vurulan her darbe bunları acıtıyor" sözlerinin ardından tartışma çıktı.
DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tartışması yaşandı.
DHA'nın haberine göre TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, 24 Kasım Öğretmenler günü nedeniyle milletvekilleri günün anlamına ilişkin konuşmalar yaptı. Gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
BAHAR AYVAZOĞLU: BAKAN BEY ORALARA VURDUKÇA SES BUNLARDAN GELİYOR'
DHA'nın haberine göre, söz alan AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, Trabzon'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik söylediği sözleri anımsatarak şunları söyledi:
"CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel adeta fitne saçıp nifak kusmuştur. İstiklal Caddesi katliamcılarını değil, Karkamış'ta 5 yaşındaki bebeği roketatarla havaya uçuran alçakları değil, gecesini gündüzüne katarak bu hain saldırılara karşı koyan devletin ilgili Bakanını hedef almıştır. Terör örgütlerine, uyuşturucu kartellerine vurulan her darbe bunları acıtıyor gibi saldırıyorlar İçişleri Bakanlığına, polisimize, askerimize. Bakan Bey oralara vurdukça ses bunlardan geliyor."
ALTAY: TÜRKİYE'Yİ BİZİM DEĞİL SOYLU'NUN YAPTIĞI BİR ŞEY
Bahar Ayvazoğlu'na yanıt vermek için kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya eleştirdi.
Altay, "Sayın Ayvazoğlu'nun Sayın Soylu'yu bir hemşehri tesanütüyle savunma güdüsünü anlayışla karşılarım ama bunu yaparken yani biraz dikkatli dil kullanmak gerekir" dedi.
"Türkiye Cumhuriyeti'ni itibarsızlaştırmak bizim değil, Soylu'nun yaptığı bir şey Sayın Vekilim" diyen Altay, "Türkiye Cumhuriyeti bugün kara paradan, uyuşturucudan dolayı gri listeye alındıysa bunun sebebi sadece ve sadece Süleyman Soylu'dur. Bu çok açık. İstiklal saldırısını değil de Karkamış'ta 5 yaşındaki bebeği havaya uçuran odakları değil de ilgili bakanı hedef almışız. O ilgili bakan görevini yapsaydı, o havaya uçurulan 5 yaşındaki çocuk ve o öğretmenimiz şimdi hayatta olurdu" ifadelerini kullandı.
ZENGİN: AYNI ÜSLUBU SİZİN KULLANMANIZ LAZIM
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Altay'a yanıt vermek için söz alarak, "Eğer üslupla alakalı bir sıkıntıdan yola çıkarak bir konuşma yapıyorsanız aynı üslubu sizin kullanmamanız lazım yani bu işin raconu böyle olmalı. Şimdi, bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti'ne saygı duyacaksınız, duymamız lazım. Bakanlığa saygı duyduğunuzu ifade edeceksiniz ama Bakanla alakalı ağıza alınmayacak ifadeler kullanacaksınız" diye konuştu.
Engin Altay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe görüşmeleri sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik, "İddiasını ispat etmezse şerefsizdir" sözünü hatırlattı.
Altay, "Muhalefetin bir bakana, 'Suç işleri bakanı' söyleyebileceği bir şeydir, ağza alınmayacak bir ifade değildir ama bir bakanın, üstelik atanmış bir bakanın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye'nin en büyük 2'nci partisinin Genel Başkanına benim şimdi burada ağzıma alamayacağım bir lafı etmesi, işte o biraz farklı bir şey olur" dedi.
'HACMİ KADAR KONUŞMAK' POLEMİĞİ
Engin Altay, Bakan Soylu'nun, "Bir parti MKYK üyesinin mafyadan her ay 10 bin dolar aldığını biliyorum" şeklindeki sözlerini anımsatması üzerine tartışma çıktı.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, CHP'li Engin Altay'ın sözlerini, "Çok provokatif bir konuşma" olarak değerlendirdi, "Ya hacmi kadar konuşmak diye bir şey Sayın Altay" dedi.
Altay, "O ne demek?" diye sordu. CHP'li milletvekilleri de Zengin'in bu sözlerine oturdukları yerden tepki gösterdi. Altay, "Hacmi kadar konuş ifadesi, bir siyasi parti grup başkanvekiline söylenmeyecek bir ifade" karşılığını verdi.
Zengin de "Ben söylerim" diye karşılık verdi. Altay'ın, Süleyman Soylu için, "Suç işleri bakanı" ifadesini kullanması tartışmanın devam etmesine neden oldu. Ardından, muhalefet partilerin grup önerilerine geçildi.
Genel Kurul'da, İYİ Parti'nin devlet ve özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin sorunları, HDP'nin belediyelerle kamu kaynaklarının kullanımı ve CHP'nin öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili grup önerileri görüşülerek, reddedildi.
Grup önerilerinin ardından, 'Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi. (HABER MERKEZİ)