TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 2 yılda 6 bin 149 başvuru

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na iki yılda toplam 6 bin 149 başvuru yapıldı. Başvuruların 466’sı sağlık sorunları, 409’u keyfi tutum ve işlemler, 254’ü nakil sorunları, 210’u kötü muamele, 174’ü ise fiziki koşulların iyileştirilmesi konu başlıklarında oldu. Öte yandan komisyona işkence konusunda 25, cezaevinde ölüm nedeniyle ise 11 başvuru yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2018-2020 yılları arasında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun çalışmalarına ilişkin sorular yöneltti. Komisyona yapılan başvuru sayısının kaç olduğu, yapılan ihlal başvurularının hangi konulara ilişkin olduğu sorularına Komisyon Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu yanıt verdi.

Çavuşoğlu tarafından verilen yanıta göre, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 27’nci yasama döneminde yapılan toplam başvuru sayısı 6 bin 149 olurken, bu başvuruların bin 905’i doğrudan milletvekilleri tarafından yapıldı.

Bir başvurunun birden fazla konuyu içerebildiğini belirten Komisyon Başkanı Çavuşoğlu, başvuruların 466’sının sağlık sorunları, 409’unun keyfi tutum ve işlemler, 254’ünün nakil sorunları, 210’unun kötü muamele, 174’ünün fiziki koşulların iyileştirilmesi, 159’unun ise cezaevindeki diğer sorunlar olduğunu belirtti. Yargı kararlarından memnuniyetsizlik nedeniyle 153, yerinde inceleme talebiyle 84, işkence konusunda 25 ve cezaevinde ölüm nedeniyle ise komisyona 11 başvuru yapıldı.

HAK İHLALİ BAŞVURU SAYISI 5 BİN 985

CHP’li Tanrıkulu’nın Komisyona yaşanan hak ihlalleriyle ilgili toplam kaç başvuru yapıldığı sorusuna yanıt veren Komisyon Başkanı Çavuşoğlu, hak ihlali başvuru sayısının 5 bin 985 olduğunu, toplam başvuru içerisinden 3 bin 427 tanesinin 4 bin 13 ilgili kuruma havale edildiğini belirtti.

İhlal konu başlıkları arasında 4 bin 5’i tutuklu ve hükümlülerin hakları, 800’ü adil yargılanma hakkı ,525’i sağlık ve hasta hakkı, 300’ü kötü muamele, 118’i ise işkence yasağı ifadesiyle yer aldı.

EN ÇOK BAŞVURU AĞRI PATNOS CEZAEVİNDEKİLERE İLİŞKİN OLDU

Türkiye genelinden illere ve cezaevlerine göre hasta hükümlü, tutuklu ve hükümözlüler ile ilgili yapılan toplam başvuru sayısının bin 179 olduğu yanıtta ifade edilirken, bu başvuruların 22’si Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, 15’i Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, 15’i İzmir Ödemiş T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, 11’i Kırıkkale Merkez F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve 13’ü Konya Seydişehir T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndakilere ilişkin yapıldı.

10 ALT KOMİSYON KURULMASI TALEBİNDEN 4’Ü HAYATA GEÇTİ

CHP’li Tanrıkulu tarafından milletvekillerince toplam kaç tane ve hangi konu başlıkları altında alt komisyon kurulması talebinde bulunduğu sorusu da yöneltildi. Yanıtta ise 27’nci dönemde 10 alt komisyon kurulma talebi geldiği ve 4 alt komisyonun kurulduğu ifade edildi.

Kurulan alt komisyonlar, “Göç ve Uyum Alt Komisyonu kurulması talebi”, “Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu kurulması talebi”, “Çocuk Hakları Alt Komisyonu kurulması talebi” ve “Ermenistan’ın Azerbaycan’a Saldırması ile Başlayan Gerilim ve Çatışma Sürecinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Türkiye’deki Ermeni Vatandaşlarımızın Durumu Alt Komisyonu kurulması talebi” olurken, başvuru yapılan fakat kurulmayan alt komisyonlar ise şu şekilde sıralandı:

-Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinin araştırılması ve kayıplar hakkında alt komisyon kurulması talebi
-İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Alt Komisyonu kurulması talebi
-Kanun Hükmünde Kararnameler Sonucu Yaşanan Hak İhlallerinin Araştırılması Alt Komisyonu kurulması talebi
-Mülakatta Elenen Öğretmen Adayı Deniz Eren Demir vd. Hakkında Alt Komisyon kurulması talebi
-Eski Hükümlülerin Sosyal Hayata Kazandırılmasıyla İlgili Alt Komisyon kurulması talebi
-Engelli Hakları Alt Komisyonu kurulması talebi

KAYITLARDA İSTATİSTİK BULUNMADIĞI GEREKÇESİYLE YANITSIZ KALAN SORULAR

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından yöneltilen fakat istatistik bulunmadığı için yanıtlanmayan sorular ise şunlar oldu:
-Komisyona Türkiye genelinden illere ve cezaevlerine göre 70 yaş üstü hükümlü, tutuklu ve hükümözlülerle ilgili yapılan toplam başvuru sayısı kaçtır?
- Komisyona Türkiye genelinden illere ve cezaevlerine göre bebekli kadın hükümlü, tutuklu ve hükümözlüler ile ilgili yapılan toplam başvuru sayısı kaçtır?