TBMM'ye ticarethane tarifesi: İki aylık elektrik faturası 7,6 milyon lira
TBMM’nin elektriğinin 'ticarethane' statüsüyle faturalandırıldığı belirten CHP’li Hakverdi, yılın ilk iki ayındaki fatura tutarının 7 milyon 674 bin lira olduğunu söyledi.
ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM yerleşkesinin son 5 yılda ödediği elektrik faturalarını ve hangi tarifeden faturalandırıldığını TBMM Başkanlığı’na sordu. Hakverdi’ye verilen yanıt, TBMM’nin elektriğinin 'ticarethane' statüsüyle faturalandırıldığını ortaya çıkardı.
‘YIL SONU TOPLAM FATURA 45 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE OLACAK’
2022 yılının ilk iki ayında TBMM’nin 7 milyon 674 bin 810 TL fatura ödendiğini belirten Hakverdi, şu bilgilendirmede bulundu:
“Bu meblağ, geçen yıl ödenen meblağın iki buçuk katından fazla, bir başka deyişle 2021 yılında ödenen aylık ortalama fatura 1 milyon 471 bin 480 TL iken, bu yılın ilk iki ayı ortalaması 3 milyon 837 bin 405 TL. Yılın ilk iki ayında ödenen fatura 2017’de bir yılda ödenen faturanın dahi üzerinde. Sadece geçen yıla oranla bile artış yüzde 260. Bu ortalama üzerinden yıl sonu TBMM’nin ödeyeceği rakam tahminen 45 Milyon TL’nin üzerinde gerçekleşecek” dedi.
KULLANILAN ELEKTRİK AYNIYKEN, FATURALAR KATLANARAK ARTIYOR
CHP’li Hakverdi, “TBMM’nin kullandığı elektrik miktarı, yıllar içerisinde çok küçük değişiklikler göstermesine rağmen her yıl faturalar katlanarak artmış” ifadelerine yer vererek şunları söyledi:
“2017 yılında 16.383.118,50 kWh elektrik kullanan TBMM yerleşkesine 5 milyon 994 bin 418 lira fatura gelirken, 16.424.236,00 kWh elektrik kullandığı 2021 yılında 17 milyon 657 bin 761 TL fatura gelmiş. 2017’den 2021’e ödenen elektrik faturalarında yüzde 294’lük bir artış söz konusu. Bu artışın ana nedeni yüksek fiyat artışları ile birlikte TBMM’nin ticarethane olarak görülmesidir. Bir kamu kurumu olan ve vatandaşın vergileriyle bütçesi oluşturulan TBMM bir ticarethane değildir. Elektrik faturalarının ticarethane olarak faturalandırılması ve emekçilerinden esirgediği parayı yüksek tarife ile elektrik şirketlerine ödemesi kabul edilemez.”
SON İKİ YILDIR MECLİSİN ELEKTRİĞİ CENGİZ ELEKTRİKTEN
Son iki yıldır Meclis’in elektrik ihalesini alan şirketin Cengiz Elektrik olduğuna dikkat çeken Hakverdi, 2020 ve 2021 yılında da Meclis’in elektrik ihalesini alan şirketin ‘tanıdık’ olduğunu söyledi ve ekledi: “TBMM’ye son iki yıldır elektriği, Cengiz Elektrik veriyor. TBMM, bir yandan yüksek fiyatlı tüketici grubundan elektrik alırken, diğer yandan bu yüksek fiyatlı elektrik tarifesinin ihalesini son 2 yıldır Cengiz Elektrik aldı. Öğrendiğimiz bilgilere göre ekim ayında açılan ihaleye, piyasadaki dalgalanmalar yüzünden hiçbir firma teklif vermezken; 1 Nisan itibari ile elektronik ortamda yapılan 9 aylık elektrik alım ihalesini, tek firma olarak teklif veren Aycan Elektrik aldı. Cengiz Elektrik, elektrik fiyatlarındaki yüksek artışı öngörmüş olacak ki bu ihaleye katılmadı."
OKULLAR DA AYNI DURUMDA
Hakverdi, sorunun sadece Meclis için geçerli olmadığını, neredeyse tüm kamu kurumlarının 2015 tarihli ve 29579 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan EPDK’nın 5999-3 sayılı Kurul Kararı gerekçesiyle 'ticarethane' olarak faturalandığını ifade etti.
Okulların, bakanlıkların, cezaevlerinin ve muhtarlıklarının da aynı durumda olduğunu belirten Hakverdi “Bu kabul edilebilir değildir. Kamu kurumlarının ticarethane olarak görülüp, bu tarife üzerinden faturalandırılmasına son verilmelidir” çağrısında bulundu. (DUVAR)