'TC-ATA rotasında kokain soruları'

Eski başbakanlık uçağında bulunan uyuşturucuya ilişkin davanın iddianamesi hazırlandı ancak gazeteci Timur Soykan'a göre bazı noktalar hala karanlıkta ve üzerine gidilmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, geçen hafta, eski başbakanların kullandığı ve en son içinde 1,3 ton kokain yakalanan TC-ATA uçağının akıbetini sormuştu. Tek yolcusu olan uçağa bir yıl önce baskın yapan Brezilya polisi, pilotu ve yolcuyu tutuklamış, kokaine ve uçağa el koymuştu. 

Birgün yazarı Timur Soykan, davaya ilişkin ayrıntıları yazdı, karanlıkta kalan noktalara dair soruları gündeme getirdi. Uçağın tek yolcusunun Brezilya'da tutukluyken kanserden öldüğünü belirten Soykan, orada salıverilen ve Türkiye'de tutuklanan pilot Veli Demir ve şirket yöneticisi Şeyhmus Özkan için iddianame hazırlandığını ifade etti. Pilotun ve Süleyman Soylu ile yakın fotoğrafları bulunan Şeyhmus Özkan'ın iddiaları reddettiklerini ancak iddianamede bu konulara ilişkin derin bir araştırmanın yapılmadığını belirten Soykan, sürece ilişkin soruları şöyle sıraladı: 

 

"Şeyhmus Özkan’ın talimatıyla personel fiyat çıkardı: 160 bin Euro. Valdes, parayı döviz bürosundan göndereceğini söylemişti. Satış sorumlusunun ifadesine göre; normalde para hesaba geçmeden işlemler başlamazdı. Ancak Şeyhmus Özkan işlemlerin başlatılması için talimat verdi. Satış sorumlusu paranın gelmediğini hatırlatınca Şeyhmus Özkan 'Ne diyorsam onu yap' dedi.

Şeyhmus Özkan ifadesine göre; 2 Ağustos 2021 günü yani uçakta kokainin yakalanmasından 3 gün önce bir kurye, şirketin Küçükçekmece’deki merkez binasına geldi. 160 bin Euro’yu Şeyhmus Özkan’a elden teslim etti. Bu ödeme karşılığında hiçbir belge verilmedi. Şeyhmus Özkan, bu kuryenin kimliğini ve hangi döviz bürosundan geldiğini bilmediğini söyledi. İddianamede de bu kurye hakkında hiçbir bilgi bulunmuyor. Polisin motosikletin plakasını tespit edemediği iddia ediliyor. Ancak bir holding binasına gelen ve her yeri güvenlik kameralarıyla dolu İstanbul’da bu kuryenin kimliğinin belirlenmemesi büyük soru işaretleri yaratıyor. Böylece soruşturmanın en önemli kısmı, paranın kaynağı belirsiz kalıyor.

(...)

Patron Şeyhmus Özkan kokain sevkiyatını organize etti mi?

Pilot Veli Demir, Brezilya’da adli kontrol kararı kaldırıldıktan sonra 26 Aralık 2021’de Türkiye’ye geldi ve tutuklandı. Polis Şeyhmus Özkan ve şirket yöneticilerine operasyon yaptı. Gözaltına alınan Şeyhmus Özkan’ın sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Erdoğan ile çok yakın ilişkileri olan iş insanı Ethem Sancak’la fotoğrafları paylaşıldı. Serbest bırakılan Şeyhmus Özkan ertesi gün savcılığın itirazı üzerine tutuklandı. Şeyhmus Özkan ve Veli Demir halen tutuklu.

Şeyhmus Özkan son yıllarda maddi sorunlarla boğuşuyordu. Şirketinde yönetime eski eşi ve amcasını getirmişti. Ancak resmi görevi olmadan şirketi yönetiyordu. 2019’da Affan Yatırım Holding, 85 milyon TL’lik borcu nedeniyle konkordato ilan etmişti. Büyük vergi borçları vardı.

Küçükçekmece Savcılığı’nın iddianamesinde; Şeyhmus Özkan’ın kokain yakalanan uçuşla ilgili ödemeyi elden teslim alması suç delili olarak gösteriliyor. Ayrıca büyük bir şirketin sahibi olmasına karşın bu uçuşla özel olarak ilgilenmesinin hayatın olağan akışına aykırı olarak değerlendiriliyor. İddianamede Şeyhmus Özkan uyuşturucu madde ticareti organizasyonunu bizzat yönettiği savunuluyor.

Şeyhmus Özkan ise ifadesinde kendilerine üç teklifin geldiğini ve yolcu Valdes’in güzergahı karlı olduğu için kabul ettiklerini anlattı. Valdes’in parayı döviz bürosundan göndereceğine dair yazışmalarını savcılığa sundu.

Şeyhmus Özkan’ın avukatları, Türkiye’de pek çok uçuş şirketinin ödemeleri elden aldığını ve bunun bir suç delili olmayacağını savunuyor. Ödemenin şirket hesabına geçtiğini ve yolcu Valdes’e fatura kesildiğini belirten avukatlar şöyle konuştu:

“Şeyhmus Bey, Brezilya’daki davada sanık bile yapılmadı. Bu süre içerisinde iki kez yurt dışına çıktı ve geri döndü. Şu an kaçma şüphesiyle tutuklu. Şeyhmus Özkan’ın bu uçuşla bizzat ilgilendiği için suçlanması tamamen hukuki dayanaktan yoksun. Şirketi yönetiyor ve ilgili personeliyle bu işleri takip ediyor. Uyuşturucu kaçakçılığıyla hiçbir ilgisi yok.”

Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir yeri olan jet ise halen Brezilya’da tutuluyor. Bakımı yapılmadığı için kötü durumda. Brezilya resmi makamları, uçağı kullanmak için ACM Holding’e başvurmuş ancak şirket kabul etmemiş. Şirketin Brezilya’daki avukatları ise uçağı geri almak ve Türkiye’ye getirmek için çalışıyor.

18 sayfalık iddianamenin büyük kısmını ise Brezilya’dan adli yardımlaşma için gönderilen yazıların tercümesi oluşturuyor. Para trafiğinin bile çözülmediği bir iddianamede pek çok nokta karanlıkta. Pek çok uyuşturucu dosyasında olduğu gibi TC-ATA uçağı olayı da yanıtsız sorular ve sırlarla dolu." (HABER MERKEZİ)