TÇÜD: 4 milyon ton demiri 4 ayda karşılarız

Deprem bölgesinde toplam çelik üretiminin yüzde 32'si gerçekleşiyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, "Deprem bölgesinde yapılacak konutlar için 4 milyon ton inş

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Maraş merkezli depremden etkilenen illerde yeniden inşa edilecek konutlar için ihtiyaç duyulan yaklaşık 4 milyon ton inşaat demirinin sektör tarafından 4 ay gibi bir sürede tedarik edilebileceğini söyledi. Yayan ayrıca bu süreçte inşaat demiri ihracatının kısmen de olsa öncelik olmaktan çıkabileceğini belirtti.

'TEDARİK KONUSUNDA SORUN GÖRMÜYORUZ'

Türkiye'nin çelik üretiminin yüzde 32'sinin depremden etkilenen bölgedeki tesislerde gerçekleştiğini belirten Yayan, söz konusu tesisler toplamında 1 aylık üretim kaybının söz konusu olabileceğini; ancak bu kaybın diğer bölgelerdeki tesislerle çok rahat kompanse edilebileceğini ifade etti.

Bloomberg'te yer alan habere göre, TÇÜD tarafından önceki gün üyelere gönderilen bilgilendirme yazısında, deprem bölgesinde tahrip olan binaların yenilenmesi için ihtiyaç duyulan yaklaşık 4 milyon ton inşaat demirinin önümüzdeki 3-4 ay içerisinde yurt içinden tedarik edilmesi ve inşaat demiri fiyatlarının döviz cinsinden sabitlenip sabitlenemeyeceği konularında bakanlar kurulu toplantısı öncesi derneğin görüşlerine başvurulduğu belirtilerek, çelik üreticilerinin bu konudaki görüşleri istenmişti.

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan Reuters'a yaptığı değerlendirmede, üye çelik üreticilerinin geri dönüşlerinin olumlu olduğunu ve tedarik konusunda bir sıkıntı öngörmediklerini belirterek, "Türkiye'nin yıllık 24 milyon ton civarı inşaat demiri üretimi var. Bunu rahatlıkla karşılayabiliriz" dedi ve ekledi: "Bir konut için 5,000 kilo inşaat demiri ihtiyacı esas alındığında, 4 milyon tonluk inşaat demiri 800,000 civarı konuta işaret ediyor. Bunların inşasında bahçe duvarı vs. gibi diğer alanları da dikkate aldığımızda kabaca 500,000-600,000 gibi bir konut sayısından bahsedebiliriz. Dolayısıyla burada başlangıçtaki 30,000 konut için değil, ihtiyacın tümünü kavramaya yönelik bir rakam söz konusu. Biz 4 aya göre hesabı yaptık, problem yok. 4 aydan biraz daha uzun bir süreye yayılırsa hiçbir problem olmayacak." (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler bETON DEPREM