Tehlikeli Irk Tespiti Komisyonu’nda veterinerden çok emniyet üyesi var

Tehlike Arz Eden Hayvanlar Genelgesi kapsamında ırkları tespit için kurulan komisyonda, iki emniyet üyesi bir veteriner yer aldı. HAYKURDER, isimleri 'skandal' olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER), Tehlike Arz Eden Hayvanlar Konulu Genelge’de ırkları tespit eden komisyonda yer alan ve kamuoyu ile açıklanmayan isimlere ulaştı.

18 kişiden oluşan komisyonun işin ehli, bilimsel çalışma yapan kişilerden oluşması gerekiyor. Komisyonun iki üyesi Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM), dört üyesi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, birer temsilci de TÜBİTAK’tan, Meslek Birliği olan Türk Veteriner Hekimler Birliği'nden ve Kinoloji  (köpek inceleme bilimi) Federasyonu’ndan var. Kinoloji Federasyonu temsilcisi toplantıda “tehlike arz eden hayvan” tanımına karşı şerh düşmelerine rağmen derneğin şerhi tutanaklara geçirilmedi.

Erman Paçalı, komisyonda yer alan isimleri eleştirdi. 

‘HAYVAN IRKLARINDA EMNİYET NASIL BELİRLEYİCİ OLUR?’

Komisyonda yer alan isimleri skandal olarak nitelendiren HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, komisyonda bu işe bilimsel açıdan bakan işin uzmanı kişilere çok az yer verildiğini, komisyonun çoğunluğunun tehlikeli ırk olup olmadığı konusunda görüş verebilecek kişiler olmadığını söyledi. Paçalı “Size soruyorum Emniyet Genel Müdürlüğü ırkların tespitinde hangi yetkinlik ile söz sahibi ve belirleyici olur. Komisyonda İstanbul, Erciyes, Ankara gibi karara şerh düşen üniversitelerden bir temsilci olurken, Fırat Üniversitesi'nin iki, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin iki temsilcisi var. Ne söyleyeceği önceden belli olan kurumalardan birden fazla temsilci yapılmış. Komisyon bu haliyle kabul edilir değil” ifadelerini kullandı.

‘KİNOLOJİ DERNEĞİ’NE TOPLANTIDAN ATMA TEHDİDİ’

Paçalı, ırklarla ilgili karar verici kurumlardan Kinoloji Federasyonu’nun toplantıda “tehlikeli ırk” kavramına karşı çıktıkları için toplantıdan iki defa atılmakla tehdit edildiğini, federasyon şerh düştüğü hale tutanağa geçirilmediğini; federasyonun şerhlerini noter üzerinden tebliğ ettiğin kaydetti. Paçalı bu şerhin dosyada yer almadığını, Kinoloji Federasyonu’nun şerhini Danıştay’a ek olarak sunacaklarını söyledi.

Türkiye’nin her tarafında belediye barınakları, sokaklarda yapılan katliamların bu komisyonun bir sonucu olarak görmek gerektiğini vurgulayan Paçalı, HAYKURDER ve Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı olarak iptal davası açıldığını, bakanlık savunmasından sonra yürütmeyi durdurma talep edeceklerini belirtti.