Tekerlekli sandalyeye bağlı mahkum sevk edildi: 'Kaçabilir'

Tekerlekli sandalyeye bağlı olan 84 yaşındaki ağır hasta mahkum Sıddık Güler, "Dikkat! Kaçar, kaçabilir" notuyla İskenderun T Tipi Cezaevi’ne sevk edildiği öğrenildi.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Menemen R Tipi Cezaevi’nde tekerlekli sandalyeye bağlı ve ihtiyaçlarını tek başına gideremeyecek durumda olan 84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Sıddık Güler, 12 Ekim'de "tedaviyi kabul etmediği" gerekçesiyle yeniden İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

BAKANLIKTAN ‘KAÇABİLİR’ UYARISI

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün Güler'in sevk gerekçesine dair "Tedavi red nedeniyle iade" kararında; "Dikkat! Kaçar, kaçabilir" ibaresi dikkat çekti. Kararda ayrıca Güler'e ait olduğu belirtilen, "2 yıldan fazladır bu kurumdayım. Burada olacağım bir tedavim kalmadı. Hepsi bitmiştir. Depremden dolayı geldiğim cezaevinin yıkıldığını duydum. İskenderun veya Diyarbakır ilinde bir ceza infaz kurumuna nakil edilmek istiyorum. Tedaviyi reddettiğim takdirde yaşayabileceğim sağlık sorunları tarafıma anlatılmıştır. Aileme daha yakın olmak istiyorum, ziyaretçilerimin bu kuruma gelmeleri zor olduğundan Diyarbakır ilinde uygun bir ceza infaz kurumuna naklimin sağlanmasını istiyorum. Tarafıma uygun görülen tedavileri kabul etmiyorum ve geldiğim kuruma geri gitmek istiyorum" şeklindeki dilekçeye de yer verildi.

'ATK TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ'

Önceki gün Güler ile cezaevinde görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Mehtap Sert, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün Güler hakkındaki kararına tepki gösterdi. Sert, şunları belirtti: "Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi'nde iki yıldır tedavi gören, tekerlekli sandalye ile yürüyen, yaşlılıktan beli iki büklüm olmuş Sıddık Güler İskenderun Cezaevi'ne tedaviyi ret ettiği gerekçesiyle geri gönderildi ‘kaçabilir’ notu ile. İki personelin yardımı olmadan ayağa kalkamadığı gerçeği için teknik uzmanlık gerektirmiyor. Kendi başına yürüyemediği için tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyuyor. Ancak İskenderun T Tipi, R Tipi olmadığı için dışarıdan elektronik sandalye kabul etmiyor. Kantinde de satılmıyor. Sıddık Güler 84 yaşında tek başına yürüyemiyor ama Adli Tıp Kurumu’na göre ‘kocamışlık hali’ yok. İnfaz Sıddık Güler için cezalandırmaya dönüşmüş durumda. Adli Tıp Kurumu tarafsızlığını yitirdiği için kişileri sağlık durumlarıyla değil yattıkları suç tipiyle değerlendiriyor. Anayasa’nın ayrımcılık yasağına , hipokrat yeminine rağmen.”

Ne olmuştu?
 
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklular listesinde yer alan Güler, 1994 yılından beri tutuklu. Siyasi gerekçelerle müebbet hapis cezası verilen Güler, hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıklarıyla yaşamını idame ediyor. İHD İskenderun Şubesi’nin 2020'de İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuru üzerine Güler, 29 Ocak 2021’de İskenderun Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Ancak "Doktor ve reviri olan cezaevinde kalmasında sakınca yoktur" raporu verildi ve Güler’in infaz erteleme başvurusu İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı'nca reddedildi. 

İHD İskenderun Şubesi'nin 12 Mart'ta açıklanan raporunda Güler için şu ifadelere yer verildi: "82 yaşında hafızası gittikçe kötüye gidiyor, işitme kaybı da çoğalmış, cezaevi koşullarında kalması ve hastalığının tedavisi mümkün değildir."

TALEBİ DIŞINDA SEVK EDİLDİ

Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı 3'üncü İhtisas Kurulu'nun 2 Mart 2022 tarihli raporunda Güler'e dair "Anayasa'nın 104. Maddesi’nde belirtilen sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali kapsamında değerlendirilmediği,  5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu 16/2. ve 16/6. maddesi kapsamında değerlendirilmediği, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak R (rehabilitasyon) tipi cezaevi şartlarında infazına devam edilebileceği oy birliği ile mütalaa olunur” denildi.  

Kararın ardından ise Güler, 29 Mart 2022 tarihinde talebi dışında Menemen R Tipi Cezaevi’ne sevk edildi.

(MEZOPOTAMYA AJANSI)