Teknik üniversite laboratuvarında deney sırasında yangın çıktı

Gebze Teknik Üniversitesi Malzeme Fiziği Laboratuvarı’nda deney sırasında sentezlenen malzeme alev aldı. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli'de Gebze Teknik Üniversitesi kampusundaki laboratuvarda yangın çıktı.

DHA'nın aktardığına göre yangın saat 11.00 sıralarında Malzeme Fiziği Laboratuvarı’nda deney yapıldığı sırada başladı. Laboratuvar hemen boşaltılırken, kampuse itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekipleri, alevleri kimyasal madde tüplerine ulaşmadan kontrol altına aldı.

Bina çevresine yayılan kimyasal madde kokusu nedeniyle ekipler yangına gaz maskesi ile müdahale etti.

Gebze Teknik Üniversitesi yönetimi personelin yangından etkilenmediğini açıkladı. Üniversiteden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Gebze Teknik Üniversitesi kampüsünde bulunan temel olarak polimer sentezi ve organik-inorganik dönüşümü kimyası çalışılan Malzeme Fiziği Laboratuvarı-2 binasında 15 Temmuz 2024 günü saat 10.55'te sentezlenen malzemelerden birinin filtrasyonu sırasında malzemenin kendi kendine alev alması sebebiyle yangın çıkmıştır.

Söz konusu yangının çıkış anından itibaren ilk bir dakika içerisinde sentez görevlisi personel ve diğer laboratuvar personelleri bir yandan acil yardım hattı üzerinden itfaiye ekiplerine ulaşırken, diğer yandan da yangın battaniyesi ve uygun yangın söndürme tüpünü kullanarak yangına ilk müdahaleyi yapmaya çalışmıştır. İçerideki dumanın yoğunluğu ve olası kimyasal muhtevası sebebi ile laboratuvar personelinin can güvenlikleri esas alınarak ilk müdahale yarıda kesilmiş ve yangın söndürme süreci itfaiye personeline bırakılmak üzere laboratuar personeli tahliye edilmiştir.

Sentez görevlisi personel ve diğer laboratuvar personeli kendilerini laboratuvardan güvenli bir şekilde tahliye edebildikleri için yangından etkilenmeleri söz konusu değildir. İtfaiye ekipleri dakikalar içerisinde ilgili laboratuvara ulaşarak, oldukça hızlı ve güvenli bir şekilde yangın söndürme faaliyetlerini tamamlamıştır.

Laboratuvar genelinde belirli bir düzeyde tahribat söz konusu olmakla birlikte yapılan ön tetkiklere göre gerekli onarım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin ardından kritik laboratuvar ekipmanlarının kısa süre içerisinde tekrar faaliyete geçirebileceği öngörülmektedir. Bunun yanında detaylı hasar tespit çalışmaları sürmektedir." 

(HABER MERKEZİ)