Harley Davidson, havayı kirlettiği için 15 milyon dolar ödeyecek

İkonik motosiklet firması Harley Davidson, iddiaların sonunda ABD'li makamlarla anlaşma yoluna gitti. Şirket, hava kirliliğine olan katkıları sebebiyle 15 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Amerikan yetkili makamları, Harley Davidson'ı, motorlarının hava kirliliğini artırmasına yol açan cihazlar üretip satmakla suçluyordu. Görüşmeler firmanın 15 milyon dolar ödemesini gerektirecek bir anlaşma ile son buldu.

Bu meblağ, ceza anlaşmanın tek göze çarpan yönü değil. Amerikalı motosiklet devi bu suçlamaya konu olan ve “super tuner” adı verilen performans artırıcı cihazların satılanlarını kullanıcılardan geri almayı ve tüm satışlarını durdurmayı da kabul etti.

350 BİN CİHAZ GERİ ÇAĞIRILACAK

"Super tuner"lar, motorlara ekstra güç katarken, hidrokarbon ve azot oksit emisyonlarını yasal sınırların üzerinde artırıyordu. Firma, A.B.D Temiz Hava Yasası'na aykırı standartları olan bu cihazlardan 350 bin adet üretip satmış bulunuyor. Adalet Bakanlığı'na bağlı Çevre ve Doğal Kaynaklar Bölümü'nün başında bulunan John Cruden, bu gelişmenin diğer firmalar için bir uyarı olarak algılanması gerektiğini ve bu tip cihaz ve aksesuarlarla kanunları çiğnemeyi derhal bırakmaları gerektiğini belirtti.

Volkswagen'ın dizel araçlarında emisyon değerlerini düşük gösteren yasa dışı düzenlemeler yapması skandalı yine Amerika'da ortaya çıkıp küresel bir krize dönüşmüştü. Temmuz ayının sonlarında bu aldatmacanın Alman firmaya maliyetinin 14,7 milyar dolar (10 milyar araçların geri alınması, 4,7 milyar ceza) olacağı ortaya çıkmıştı.