Amsterdam kanallarında sürücüsüz botlar

Amsterdam’da test edilecek sürücüsüz bot filosu, su kanallarıyla dolu şehirlerdeki ulaşımı ve ticareti kolaylaştırmayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) de fonlayanlar arasıda olduğu proje, sürücüsüz botlar ve robotik platformlardan oluşuyor. Önümüzdeki sene devreye girecek olan robot botların yanı sıra, isteğe göre açılıp kapanabilen köprüler ve etaplar da projenin bir parçası olacak.

amsterdam-bot1

Projeye 20 milyon euro yatıran Prof. Carlo Ratti (MIT), farklı prototiplerin test edileceğini belirtirken, temel tasarımlardan birisinin kareye benzer şekilde ve her köşesinin 2 metreye yakın olacağını ekliyor. Bu platformlar bir şeyler taşımak için hareket edebilecekleri gibi, birden fazlası yan yana gelip sabit durarak yayalar için köprü hâlini alabilecek.

Projenin başında Prof. Arjan van Timmeren bulunuyor ve projenin Amsterdam’ı altın çağı olan 17. Yüzyıl’a yüksek teknoloji ile döndüreceğini söylüyor. O dönemde, Amsterdam’daki su kanalları, çoğunlukla ticaret için kullanılıyordu. Günümüzde ise kanaldaki botların çoğu gezi amacını taşıyor ve botların bazıları restoran olarak hizmet veriyor.

Haberin kaynağı