18. yaşını kutlayan Google hakkında bilmediğiniz 18 şey

Arama motoru Google 18'inci yaşını kutluyor. Fakat gerçek doğum gününü, 'her şeyi bilen' Google'ın kendisi bile tam olarak bilmiyor! İşte Google hakkında bilinmeyen 18 şey...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük internet şirketi Google bu sene 18'inci yaşını doldurdu. Şirket yaş gününü ana sayfasından balonlu bir görselle kutluyor. Fakat 'her şeyi bilen' Google bile, doğumgününe dair tam bir tarihe sahip değil. İşte, Google hakkındaki 18 az bilinen gerçek:

1- DOĞUM GÜNÜNÜ KİMSE BİLMİYOR

Google'ın bugünkü 'doğumgünü' görseline tıkladığınızda karşılaştığınız 'Google'ın yaş günü ne zaman?' sorusunun yanıtı yok! Şirketin esasında en az altı farklı doğum günü var. Bu tarihler arasında, şirketin kurulduğu, domain adresini ilk kez aldığı, 100 bin dolarlık ilk yatırımını aldığı veya ilk banka hesabını edindiği günler sayılıyor. 27 Eylül tarihinin çok kısa süre önce benimsenmiş.

2- 19 YAŞINDA OLABİLİR!

'Potansiyel' doğum günlerinden biri, 1995 yılına ait. Yani şirket belki de 18 değil, 19 yaşında!

3- OFİSİNDE NİÇİN BİR T-REX VAR?

Google 18 yaşında olabilir ama ölümü her an 'ensesinde' hissediyor... Zira Google Kampüsü'nde, devasa bir T-Rex modeli var. Amacı da, çalışanlara şirketin dinozorlar gibi yok olmasına izin vermemelerini hatırlatmak.

4- CHROME'DAKİ 'GİZLİ' T-REX OYUNU

Google Chrome'un internet bağlantısı olmadığında çıkan uyarının yanında, küçük bir dinozor resmi de görünüyor. Dinozor görünürken araç çubuğuna basarsanız, dinozorla birlikte engelleri aşıyorsunuz. Oyun sonsuza kadar sürüyor.

5- 'GİZLİ' NUMARALAR

starwars

Şirket, sürpriz etkisinden dolayı 'Google Paskalya Yumurtası' adı verilen bir dizi 'şaka'ya Chrome'da yer veriyor. Sözgelimi, İngilizce 'yamuk' anlamına gelen 'askew' sözcüğünü Google'da arattığınızda sonuçlar 'yamuk' geliyor. Şirket, Star Wars (Yıldız Savaşları) serisinin son filminin jeneriği üzerinden de bir 'numara' yapmıştı...

6- GOOGLE, 'GOOGLELAMAYI' SEVMİYOR

'İnternette arama yapmak' ifadesinin 'Googlelamak' olarak yerleşmesi şirketi pek memnun etmemiş. Yöneticileri, bu durumun Google'ın marka değerine zarar verdiğine inanıyor.

7- TAHMİN EDEBİLECEĞİNİZDEN ÇOK ŞİRKET SATIN ALIYOR

Bazı tahminlere göre, Google hafta en az bir şirketi 'kapatıyor'. Bunların bir çoğu küçük şirketler olsa da, bazıları Android gibi devasa kurumlar olabiliyor. Yeni ürünlerden bazıları doğrudan Google markasının şemsiyesinin altına girse de, Android gibi bazıları da kendi isimleriyle hayata devam ediyor. Google'ın satın aldığı şirketleri elden çıkarması ise son derece nadir görülen bir durum.

8 - 'KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM' BUTONU ÇOK MALİYETLİ!

Arama motorundaki 'Kendimi şanslı hissediyorum' butonu sıradan kullanıcılar için eğlenceli olsa da, Google açısından epey maliyetli. Zira şirket bu butona basan kullanıcıyı doğrudan ilk sonuca götürürken, kullanıcıların diğer sonuçları ve içlerindeki reklamları görmesini 'engellemiş' oluyor. Öte yandan, şirket kendi adına bu gelir kaybını aşmanın bazı yollarını bulmuş durumda.

9- İLK DEPOSU LEGO'DAN YAPILMIŞTI!

Google artık dünyanın en büyük veri depolama şirketlerinden biri; bzilerin çalışmalarımızı, fotoğraflarımızı, e-postalarımızı saklayan sunucuları için depo üzerine depo tutuyor. Fakat şirket ilk günlerinde, hâlâ Backrub adını kullandığı dönemde, depolama ihtiyacı için Lego parçalarından yapılmış bir konteyneri kullanıyordu.

10- ÖLEN ÇALIŞANLARIN EŞLERİNE EK ÖDEME

Google, şirkette çalıştığı sırada hayatlarını kaybeden çalışanların eşlerine ödeme yapmaya devam ediyor. Dul eşler, sonraki 10 yıl boyunca söz konusu maaşların yüzde 50'sini almaya devam ediyor. Bu kişilerin çocuklarına da reşit olduklarında ödeme yapılıyor.

11- TEK BİR ARAMA AY'A GİTMEKTEN 'ZORLU'

Tek bir Google araması, Apollo 11 astronotlarını Ay'a göndermekten daha fazla güç harcıyor. Google'da arama yapmak saniyeler sürüyor ama internetin neredeyse tamamını aramak için harcanan performans çok yüksek.

12- 5 DAKİKA, TRAFİĞİN YÜZDE 40'INA BEDEL!

Google 19 Ağustos 2013'te beş dakikalığına çöktüğünde, internet trafiğinin yüzde 40'ını da beraberinde götürmüştü. Facebook gibi şirketler Google'ın 'dünyaya ana bağlantı noktası' olarak hâkimiyetini kırmaya çalışsa da, Google hâlâ internetin çok büyük bir parçasını temsil ediyor.

13- ÇİMLERİNİ 'ÇEVRECİ' KEÇİLER 'BİÇİYOR'

Google'ın genel merkezi çok büyük bir alana, yeşillikler arasına yayılmış durumda. Hatta o kadar çok çimen var ki, şirket kampüsündeki çimleri makineyle biçmek yerine çevreci bir yöntem bulmuş. Haftada bir gün 200 keçi geliyor ve Google'ın çimlerini 'biçiyor'!

14- ÇOK DA KÖPEĞİ VAR!

Google, çok daha mutlu hissettirdiği gerekçesiyle çalışanlarına köpeklerini ofise getirme izni veriyor. Kediler de yasak değil.

15- 'EN ÖNEMLİ' GOOGLE KÖPEĞİ: YOSHKA

yoshka

Yoshka, Google'a operasyon başkan yardımcılığı görevini yürüten Urs Hölzle ile birlikte 1999'da katılmış. Yoshka'nın, Google'ın sitesinde başka köpekleri de şirkete davet ettiği bir blogu vardı.

16- LOGONUN YERİ 2001'DE 'ORTALANDI'

Dünya tarihinin en çok görüntülenen 'şey'lerinden biri olan Google'ın anasayfasında en ufak bir değişiklik bile büyük dikkatle yapılıyor. Sayfadaki en büyük değişikliklerden biriyse, 2001'de, logonun soldan ortaya çekilmesiyle yapıldı.

17- LOGO ARADA SIRADA 'DEĞİŞİYOR'

Google, logosunda uzun zamandır küçük değişiklikler yapıyor. Logodaki harflerin karakterlerinin değiştirilmesi, aralardaki boşluklarla oynanması gibi...

18- ADI DEĞİŞTİ!

Google'ın belki de yaptığı en büyük değişiklik, 2015 yılında adını Alphabet olarak değiştirmesi oldu. Şirket bu değişiklikle, arama motoru 'Google' ile diğer ürünlerinin isimlerini ayrıştırdı.