Yapay zekada dev ortaklık

Teknoloji devleri Google, Facebook, Amazon, IBM ve Microsoft yapay zekanın geleceği için güç birliği yaptı. Oluşumun temel amacı, yapay zeka araştırmalarının insanlığın ve dünyanın faydasına olacak şekilde kontrol altında tutmak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society (Yapay Zekanın İnsanlık ve Topluma Faydası İçin Ortaklık) ismi verilen oluşumun amaçları da birliği oluşturan firmalar kadar iddialı. Temel hedeflerini, araştırmalar yapmak, en iyi uygulamaları önermek, etik; dürüstlük ve kapsayıcılık; şeffaflık; mahremiyet; insan ve yapay zeka ortaklığı/birlikteliği; teknolojinin güvenilirliği, emniyeti ve sağlamlığı gibi konular üzerinde açık lisanslı araştırmalar yayımlamak olarak dile getiren ortaklık toplumu bilgilendirmeyi ve yeni gelişmekte olan bu tartışmaya açık teknolojide standartları belirlemeyi amaçlıyor.

APPLE DIŞARIDA KALDI

Silikon Vadisi'nden bu isimler bir araya gelince ve konu yapay zeka olunca gözler iki büyük aktörü ister istemez arıyor: Apple ve Elon Musk. Kişisel asistan, yüz tanıma ve sesli kontrol alanları başta olmak üzere yapay zeka ile ilgili çalışmalarını gururla anlatan Apple'ın işin içinde olmaması çok da anormal değil zira kendileri birliğin gücünden ziyade kendine inanan politikaları ile daha önce benzerleri olan birçok yapının dışında kalmıştı.

dev-ortaklik

Kuruluşun geçici iki başkanından biri olan Microsoft'tan Eric Horvitz, Apple ile görüşme halinde olduklarını, firmanın oluşumla ilgili heyecan duyduğunu ve kısa sürede Apple'ı da aralarında görmeyi umduklarını açıkladı. Apple tarafından henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken Elon Musk tarafı, elmalar kadar sessiz değil.

ELON MUSK DAHİL OLABİLİR

Elon Musk destekli ve 1 milyar dolarlık bir fona sahip bağımsız yapay zeka araştırma kuruluşu OpenAI yöneticisi Greg Brockman: "Grubun kurulmasında dolayı çok mutluyuz, endüstrinin koordinasyonu herkes için iyi olacaktır. Kar amacı gütmeyen yapıların da gruba birinci sınıf üye statüsünde alınma bekliyoruz." sözleriyle fikirlerini beyan etti. Grubun diğer geçici başkanı DeepMind'dan (Google) Mustafa Süleyman birçok grubu ve araştırma laboratuvarını yapıya dahil etmek istediklerini, yapay zeka üzerine çalışan ne kadar çok unsuru bünyelerine katarlarsa o kadar iyi olacağını açıklayarak OpenAI'ın beklentileri doğrultusunda düşündüklerini açıkladı.

Etiketler Yapay Zeka