3D yazıcıyla otomobil ürettiler

Üç boyutlu çıktı alan yazıcılarla üretilenler hayal sınırlarını zorluyor. İrili ufaklı pek çok eşyanın üretildiği 3D yazıcıyla bu defa gerçekçi boyutlarda, çalışan bir otomobil üretildi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyada yeni trend mikro yaşam alanları ve küçük boyutlu evler sadece alan sıkıntısı yaşayan Uzakdoğu ülkeleri için değil, Batı ülkeleri için de ilgi odağı. Bu evlere uygun biçimde tasarlanan eşyaların yanı sıra, kısa mesafe ulaşım için geliştirilen mikro boyutlu elektrikli otomobiller de yaygınlaşıyor. Bunlardan biri Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. Fakat diğerlerinden onu ayrı kalan ilginç bir özelliği var: Bu otomobil 3D yazıcıyla üretildi.

honda-6

Japon otomotiv şirketi Honda tarafından tasarlanan ve üretimi 3D yazıcılar kullanılarak yapılan otomobil, sahibinin isteklerine göre özelleştirilebiliyor. Örneğin, tıpkı bir kıyafet gibi kişinin boyuna ve ağırlığına göre boyutlandırılabiliyor. Aynı özelleştirme, bagaj bölümü için de ihtiyaca göre belirlenebiliyor.

PEKİ AMA GÜVENLİ Mİ?

Akıllara elbette güvenlik sorusu geliyor. Bir otomobilde kullanılan panellerin yazıcıyla üretilmesi güvenli gelmeyebiliyor. Honda'nın bu konuda yaptığı açıklama yüreklere su serpiyor. Şirket yetkilileri, yazıcıyla çıkartılan panellerin altına, motorsiklet konusundaki deneyimleriyle ürettikleri boru temelli bir iskelet kurduklarını söyledi. Güvenli tasarımlarıyla bilinen Kabuku adlı şirketin de bu projede yer aldığı bilgisi verildi.

honda-2

Görünüm olarak tipik elektrikli otomobillere benzese de, değiştirilebilir yapısı onu farklılaştırıyor. Fuarda gösterilen prototip çalışabilir durumda ve test etmek isteyenler fuar alanı içinde tur atabildi. Standda bilgi veren bir Honda yetkilisi, 3D yazıcıyla üretimin hem maliyet konusunda önemli bir avantaj getireceğini, hem de tasarım ve üretim süreçlerinde ciddi zaman tasarrufu sağlayacağını söyledi. Şirketin amacı önümüzdeki yıllarda testleri tamamlayarak seri üretime geçmek.