Borsada Samsung düştü, Apple coştu

Samsung'un Eylül başından beri yaşadığı ve bitmek bilmeyen Note 7 krizinde dün gece şirketin Note 7'yi tamamen durdurup ürünleri toplama kararı borsada şirketin hisse değerlerinde sert düşüşe sebep oldu. Samsung hisseleri son bir ayın en düşük seviyesine inerken, Kore borsasında hisseler günü yüzde 7,50 düşüşle kapandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Note 7'deki patlama krizini bir türlü çözemeyen ve değiştirdiği telefonlarda da benzer sorunlar yaşanınca üretimi satışı tamamen durdurma kararı alan Samsung'un dün geceki "Note 7'lerinizi kapatı" açıklaması borsada sert tepkiyle karşılandı. Güney Kore borsasında (Global KRX) şirketin hisseleri yüzde 7,50 gerileyerek bir ayın en sert gün içi düşüşünü yaşadı.

samsung-borsaKoreli analist Yoo Jong-woo, “Samsung bu sorunun sebebini bir an önce bulmalı ve net bir şekilde ne yapılacağını açıklamalı. Ancak bu sayede müşterileri başka bir Samsung ürünü alırken rahat hissedebilir” dedi.

APPLE HİSSELERİ DEĞERLENDİ

Sabah 1.600.000 Güney Kore Won'undan açılan Samsung hisse değeri, akşam 1.553.000 Won'dan kapandı. 126 000 Won'luk kayıp, dünya borsalarında da bugün ve yarın yankı bulabilir. Samsung'un en büyük rakibi konumunda olan Apple'ın hisseleri ise bu yaşanan gelişmelerden pozitif yönde etkilendi. Samsung’un, Note 7 satışlarını tekrar durdurduğunu açıklamasıyla Amerikan Nasdaq borsasında işlem gören Apple hisselerinin fiyatı, bir günde yüzde 2'ye yakın değer kazanıp 116 doları da geçerek, 2016 yılının en yüksek seviyesine çıktı.

apple-borsa

9 Eylül 2016’da 556 milyar dolar olan Apple’ın piyasa değeri 10 Ekim 2016 itibariyle 636 milyar doları buldu. Bu süreçte Apple’ın Nasdaq Borsası’nda işlem gören hisseleri de yaklaşık yüzde 13,5’lik artışla 103 dolardan 116 dolara çıktı.

FAZLADAN 15 MİLYON iPHONE 7 SATILACAK

Analistler, Apple’ın Eylül ortalarında piyasaya sunmaya başladığı iPhone 7 ve iPhone 7 Plus satış rakamlarının, Samsung’da yaşanan durumdan olumlu etkilendiğine dikkat çekiyor. S&P analisti Angelo Zino’nun paylaştığı tahminlere göre Note 7 sorunu nedeniyle başlarında bulunduğumuz 2016 son çeyreğinde Apple’ın iPhone 7 satışları 15 milyon adet artacak. Bu rakam, Note 7’nin bataryasında çıkan sorun öncesi yapılan iPhone 7 satış tahminlerine, göre yüzde 7 daha fazla bir satış anlamına geliyor.

BU GECE AÇIKLAMA GELEBİLİR

Türkiye saatiyle yaklaşık gece 02:00 sularında Samsung'dan yeni bir açıklama gelmesi beklemiyor. Kore saatiyle 12 Ekim sabah saatlerinde gelmesi muhtemel açıklamanın bir "özür mesajı" içermesi; olası bazı istifaları bildirmesi ve en kötü ihtimalle Note serisinin tamamen sonlandırılacağının açıklanması bekleniyor.