Note 7 fiyaskosunun Samsung'a zararı 17 milyar dolar

Samsung'un Note 7 satışını ikinci kez durdurması ve gece saatlerinde yayımladığı uyarı sonrasında tahmin edilen zararı 17 milyar dolar seviyesine ulaştı. Şirketin ve elektronik sektörünün tarihinde bir ilk olan bu fiyasko, maddi zararla birlikte ciddi bir imaj zedelenmesine sebep oluyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren [email protected]

DUVAR - Samsung'un Note 7 fiyaskosu tarihi bir zarara yol açtı ve kriz bitmiş değil. Şirketin, Türkiye saatiyle gece saatlerinde yayımladığı ve Note 7 kullanıcılarına "cihazlarınızı kapatın" uyarısı sonrasında tüm Note 7'lerin piyasadan toplanacağının kesinleşmesiyle birlikte şirketin zararı 17 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Geçtiğimiz günlerde Twitter'ın satış sürecinde değer kaybetmesi haberimizde de belirttiğimiz gibi, sosyal medya devinin piyasa değeri 14 milyar dolar. Satış için düşünülen rakam 20 milyar dolar. Yani, Note 7'nin Samsung'a verdiği zarar dev bir internet şirketi olan Twitter'ı satın almak kadar oldu diyebiliriz.

indir-1

BU BİR GÜVEN KRİZİNE DÖNÜŞTÜ

Samsung krizinin başlangıç noktası, Eylül ayı ortalarında 2,5 milyon adet Note 7'nin geri çağırılmasıyla başladı. İlk turda toplanan cihazların verdiği zarar 1 milyar doları geçiyordu. Değişim dönemine girilmesi ve Eylül sonunda Note 7'lerin yenilenme çalışmalarının başlaması sonrasında, kısa süre içinde yeni vakalar ortaya çıkmaya başladı. İşte bu ikinci darbe çok daha ağır geldi çünkü artık Samsung telefonları onarsa bile insanların kırılan güvenini onaramayacak duruma düştü. Samsung Note 7'yi tamamen kaybettiğinin farkında. Onlar için asıl mühim mesele, sonraki modellerde (Örneğin Mart başı duyurmaları beklenen Galaxy S8) bu imaj kaybının tüketicide etki göstermesi. Yaşanan yanma ve patlama olaylarında hiçbir insanın fiziksel zarar görmemesi veya büyük tehlikelere yol açılmaması da büyük şans. Öyle bir durumda şirketin uğrayacağı uzun vadeli kayıp çok daha büyük boyutta gerçekleşirdi.

19 MİLYON TELEFON HURDAYA DÖNDÜ

Kriz sürecinin artık kurtarılamayacak duruma gelmesiyle birlikte bilançonun ne kadar ağır olduğu daha iyi anlaşılıyor. Credit Suisse analistleri dahil olmak üzere pek çok uzmanın hesaplamalarına göre; Samsung'un, yeniden üretilen cihazlarlala birlikte toplamda 19 milyon adet Note 7'yi pazardan geri çekmesi sonucu uğradığı zarar 17 milyar dolar seviyesinde. Şimdiye kadarki tahminler, Note 7 satışlarının dördüncü çeyrekte devam etmesi yönündeydi. Fakat son birkaç günde yaşananlar krizin boyutunu daha da büyüttü.

note-7-yanik

SAMSUNG NOTE 7 MARKASINI ÖLDÜRECEK

Yaşanan bu son gelişmelerle ilgili olarak Samsung'un bu gece (Güney Kore için 12 Ekim sabahı) detaylı bir resmi açıklama yapması bekleniyor. Muhtemelen şirket, özür dileyecek, Note 7 markasını öldüreceklerini ve tüm güçlerini 2017'de çıkaracakları üst seviye modellere (örneğin S8'e) ayıracaklarını açıklayacak.

Fakat bu sürecin etkileri şirketin tepeden tırnağa tüm yönetim kademelerini etkileyeceği kesin. Sıcak sürecin geçilmesiyle birlikte ciddi bir yöneti değişimi kaçınılmaz. Açıklamada bazı istifa haberlerini de okuyabiliriz.

SONRAKİ MODELLER ETKİLENEBİLİR

Samsung'un şu anda piyasa değeri 690 milyar dolar seviyesinde ve şirketin 235 milyar dolar nakit parası olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda, Samsung ölçeğinde bir şirketin bir model kaybından göreceği zarar, şirketi sarsacak boyutta olmayacaktır. Fakat asıl endişe edilmesi gereken, yaşanan güven kaybı. Bu durum, sonraki modellerin satışlarında da etki gösterebilir.

Bir ihtimal de, Samsung'ın "Note" serisini tamamen ortadan kaldırması. Zira Note 7S veya Note 8 gibi bir model çıkarıldığında tüketicinin hafızasında canlanacak hatıralar pek de sevimli olmayacaktır.

Şirket bir yandan da tüketici ve satıcıların açtığı davalarla uğraşıyor. Tazminat davalarının şirket aleyhinde sonuçlanması yeni bir başka kriz anlamına gelecektir.