Yapay zekalı yargıç yapıldı

Yapay zekayla elektronik yargıç geliştirildi. Geliştirilen algoritma, mahkeme sonuçlarını % 79 oranında doğru tahmin ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz The Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, University College London ve University of Sheffield’daki bilgisayar uzmanları, adli kanıtlarla birlikte ahlaki faktörleri de göz önünde bulundurarak mahkeme kararlarını tahmin edebilen bir algoritma geliştirdi. Söz konusu algoritma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını yüzde 79 oranında doğru öngörüyor.

YERLERİNİ ALAMAZLAR AMA YARDIM EDERLER

Çalışmayı yürütenlerden Dr. Nikolaos Aletras şöyle konuşuyor: “Yapay zekanın yargıç veya avukatların yerini alacağını düşünmüyoruz, ama bizce onlar bu geliştirdiğimiz algoritmayı, ellerindeki davalarda belli sonuçlara gidecek kalıpları hızlıca tespit etmek için kullanabilecekler. Bu ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlallerine ilişkin davaları da aydınlatmak için faydalı bir araç olabilir.”

medyascope.tv'de yer alan habere göre çalışmayı yapan ekip, algoritmanın geliştirilebilmesi için yapay zekalı bir bilgisayara işkence ve kötü muamele, adil yargılama ve mahremiyete ilişkin 584 davanın yayınlanmış sonuçlarını tarattı. Yüzlerce davayı analiz ettikten sonra, insan hakları ihlallerinde sıkça meydana gelen belli durumları, unsurları, ifadeleri kavrayan bilgisayar, yüzde %79 doğrulukla mahkeme kararlarını tahmin edebilmeye başladı.

Çalışma ekibinden Dr. Nikolaos Aletras “Önceki çalışmalar suçun doğasını veya hakimlerin politik duruşlarını temel alıyordu. Bu, mahkeme tarafından hazırlanan metinlerin analizi kullanılarak kararın öngörüldüğü ilk çalışma” diyor.

“Böyle araçların yüksek mahkemelerde verimliliği artıracağını düşünüyoruz. Ama gerçekleşmesi için daha fazla madde ve mahkemeye gönderilen vakayla test etmeliyiz. İdeal olarak, algoritmamızı yayınlanmış kararlarla değil, mahkemeye yapılan uygulamalarla test etmeliydik. Ama bu bilgiye erişimimiz olmadığı için, mahkeme tarafından yayınlanmış kararlara dayanıyoruz.”

Yapay zekalı “yargıç”a ilişkin çalışmayı yapan ekibin bulgularına göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, hukuki argümanlardan ziyade hukuki olmayan unsurlara dayanıyor. Hakimler sadece yasal çerçeveye bağlı kalmıyor, çoğunlukla bazı ahlaki değerlendirmelere başvurmaya eğilimli oluyorlar.