Google bile saati doğru bilemedi

Saatin geriye alınma işleminin bu yıl yapılmayacak olması özellikle dijital saat sistemlerini olumsuz yönde etkiledi. Türkiye'de sabahtan itibaren sosyal medyada da ana gündem konusu "saat kaç" oldu. Saati öğrenmek için Google'a yazanlar da yanlış sonuçla karşılaştı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yayımlanan kanun hükmünde kararname ile kış ve yaz saati uygulamasına son verilmişti. Bugün etkilerini göstermeye başlaya uygulamayla birlikte Türkiye uluslararası saat dilimi listesinde URC +2 yerine UTC +3 diliminde bulunacak.

Yürürlüğe giren bu uygulamanın günlük hayat içinde pek çok etkisi olacak. Özellikle yurt dışıyla iş yapan kişiler için sorunlar ve global sistemler üzerinde bazı teknik aksaklıklar meydana gelecek.

SOSYAL MEDYADA OLAY OLDU

Öte yandan, bu sabah uyananlar için bir saat karmaşası söz konusu oldu. Analog saatler aynı kalırken, otomatik ayarlanan dijital saatler, bilgisayarlar ve cep telefonları otomatik olarak 1 saat geriye aldı. Sosyal medyada #saatkaç etiketi kısa sürede Türkiye ve dünya gündeminde ilk sıralara yerleşti. Saatin kaç olduğunu Google'da arayanlar da yanlış sonuçla karşılaştı.

Bu sorun için iletişim operatörleri şebeke ve baz istasyonlarında saati güncel tutarak önlemlerini alıyor. Ancak işletim sistemleri ve cihaz üreticilerinin saatlerde güncelleme yapması gerekiyor. Güncelleme yapılmayan işletim sistemlerinde saat ayarı, ‘otomatik’ yerine ‘manuel veya elle’ olarak seçilmeli. Windows işletim sistemli bilgisayarlarda ise güncellemelerin yapılması halinde saatler doğru ayarda kalacak.