Facebook'tan Çin'e özel 'sansür programı'

Facebook'un, devasa Çin pazarına girebilmek için ilkelerini bir kenara bıraktığı öne sürüldü. Buna göre şirket, paylaşımların engellenmesinin önünü açan özel bir sansür programı hazırlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Dünyayı daha açık ve birleşik hale getirme' şiarıyla hareket ettiğini savunan Facebook'un, bu en temel ilkesini kenara bırakarak Çin'de sansürle 'uyumlu' bir program geliştirdiği öne sürüldü. İddiaya göre Facebook, 2009'dan beri yasaklı olduğu devasa Çin pazarına girebilmek için kullanıcıların ana sayfalarındaki paylaşımları sansürleyebilen bir program hazırlıyor.

'ZUCKERBERG DESTEKLİYOR'

New York Times'ın dört Facebook çalışanına dayandırdığı haberine göre, söz konusu program belirli bölgelerdeki kullanıcıların ana sayfalarında bazı haberlerin çıkmasını engelleyecek. Kaynaklar, bu program sayesinde Facebook'un yasaklı olduğu Çin pazarına gireceğini, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'in de bu çabayı desteklediğini söyledi.

TÜRKİYE'DE DE ENGELLEMİŞTİ

Facebook geçmişte, hükümetlerin taleplerine boyun eğerek Türkiye'nin yanı sıra Pakistan ve Rusya'da da bazı içerikleri engellemişti. Şirketin, Temmuz 2015-Aralık 2015 arasında 20 ülkede 55 bin içeriği engellediği belirtiliyor.

'ARACI ŞİRKET' NEYE GÖRE SANSÜRLEYECEK?

Ancak Çin'le ilgili iddia bunun bir adım ötesine geçiyor; zira söz konusu program, hangi içeriğin engelleneceğini seçme işini üçüncü bir şirkete devrediyor. New York Times'ın kaynaklarına göre, muhtemelen bir Çin şirketinin dünya çapındaki kullanıcıların paylaştığı içeriklerden hangilerinin Çin'deki kullanıcılar tarafından görülüp görülemeyeceğine karar verecek.

FACEBOOK YÖNETİMİ YALANLAMADI

Kaynaklar, programın hayata geçeceğinin kesin olmadığını vurgulasa da, kod yazımının tamamlandığını ve şirket içindeki mühendislerin bunu görebildiğini ekledi. Facebook yönetimiyse, programın varlığını yalanlamayarak, "Çin'le ilgilendiğimiz uzun süredir biliniyor ve bu ülkeyi anlamak için vakit harcıyoruz" açıklaması yaptı.

TİANANMEN'İN BİLE SANSÜRLÜ OLDUĞU ÜLKE

Çin Halk Cumhuriyeti, vatandaşlarının internet kullanımını en 'etkin' biçimde sansürleyen ülkelerden biri. Öyle ki, 1989'da Tiananmen Meydanı'nda demokrasi yanlısı yüzlerce kişinin devlet tarafından öldürüldüğü katliama dair internet aramaları, ülkede hiçbir sonuç vermiyor.

CAZİBE Mİ, SANSÜR MÜ?

Öte yandan, Çin 1,5 milyarlık nüfusuyla dünyanın en büyük bilgisayar ve akıllı telefon pazarı konumunda. Yani internet şirketleri için değeri büyük. Dolayısıyla, 'dünyayı daha açık ve birleşik kılma' sloganını kullanan Facebook'un bu pazarın cazibesini mi seçip sansüre boyun mu eğeceği, yoksa 'prensipli' mi davranacağı merak konusu. (Dış Haberler)

Etiketler çin Facebook sansür