Teksaslı lise öğrencisinin kürtaj hakkını savunduğu mezuniyet konuşması viral oldu

ABD'nin Teksas eyaletinde lise öğrencisi Paxton Smith, mezuniyet töreni konuşmasında okulun onay verdiği konuşmayı çöpe atarak kürtaj hakkını yasaklayan yasaya isyan etti: Bu savaşta sessiz kalamayız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Teksas eyaletinde mezuniyet konuşmasını yapmak için seçilen lise öğrencisi Paxton Smith, öğretmenlerinin önceden onay verdiği metnin dışına çıkarak kadınların kürtaj hakkını savunan çarpıcı bir konuşma yaptı. Smith'in, eyalette kürtaja altı hafta sınırlaması getiren yasaya isyan ettiği konuşması viral oldu.

'BAŞKA BİR ŞEYDEN SÖZ ETMEK BANA YANLIŞ GELİYOR'

Paxton Smith'in konuşması, törenden önce okul yönetimi tarafından okunup onay almıştı. O metne göre Smith, medyanın ve televizyonun dünya görüşünü nasıl şekillendirdiğinden söz edecekti. Ancak kürsüye çıktığında sözlerine, "Son gelişmelerin ışığında, bu eyalette şu an beni ve milyonlarca başla kadını etkileyen durumdan başka herhangi bir şeyden söz etmek bana yanlış geliyor" diye başladı.

'KADINLARIN KARARINI BİR YABANCI VERİYOR'

"Eylül ayından başlayarak, hamileliğin tecavüz veya ensest sonucu olup olmadığına bakılmaksızın, altı haftadan sonra kürtaj yasaklanacak" diyen Paxton şöyle devam etti: "Altı hafta... Kadınlarda sadece bu verilecek. Dolayısıyla onlar daha farkına varmadan, ki kadınların birçoğu hamile olduklarını altı haftadan önce anlamıyor, duygusal, fiziksel ve ekonomik açıdan hazır olup olmadıklarına karar verme şansını bulamadan, dünyaya yeni bir insan getirmenin sorumluluğunu alıp alamayacaklarına karar verme şansı olmadan, bu karar onlar adına bir yabancı tarafından veriliyor. Hayatlarının geri kalanını etkileyecek bu kararı bir yabancı alıyor."  

'GELECEĞİMİZ ÜZERİNDEKİ KONTROLÜMÜZ ELİMİZDEN ALINIYOR'

Smith, "Benim hayallerim, umutlarım ve arzularım var. Buradaki her kadının var. Hayatlarımızın tamamını geleceklerimiz için çalışarak geçirdik ve bizim onayımız veya katkımız olmadan, geleceğimiz üzerindeki kontrolümüz elimizden alınıyor" dedi. "Doğum kontrol haplarımın beni yarı yolda bırakacağından, eğer tecavüze uğrarsam umutlarımın, çabalarımın ve hayallerimin artık geçersiz olacağından korkuyorum" dedi. Paxton yasağını kürtaj 'yürek burkucu' ve 'insanlıktan çıkarıcı' diye niteledi.

'SESSİZ KALAMAYIZ'

Paxton, konuşmasının izleyicilerden yoğun alkış alan son bölümünde, yasayı 'benim vücudum benim haklarım, annelerinizin hakları, kız kardeşlerinizin hakları, kızlarınızın hakları üzerine bir savaş' olarak niteleyip "Sessiz kalamayız" dedi.

YASA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Teksas'ta tepki çeken kürtaj yasası, tecavüz veya ensest kaynaklı hamilelikleri istisna olarak görmüyor; altı hafta sınırının bu durumlarda da uygulanmasını öngörüyor. Aynı zamanda, altı haftadan sonra bir kadının kürtaj olmasına 'yardım ve yataklık eden' kişi veya kliniklere vatandaşların dava açmasına da izin veriyor. Kürtaj hakkı savunucuları, bu yasanın eyalette kürtajı fiilen yasakladığını vurguluyor.

'BUNU YAPMAK YÜREK İSTER'

Smith'in öğretmenlerini safdışı bırakarak yaptığı konuşma, ABD'de yüzbinlerce kez izlendi. Kadın hakları konusundaki çalışmalarıyla tanınan, eski başkan adayı ve dışişleri bakanı Hillary Clinton da Paxton'a destek verdi. Demokrat siyasetçi Twitter paylaşımında "Bunu yapmak yürek ister. Paxton, sessiz kalmadığın için teşekkürler" dedi.

Teksaslı eski Kongre üyesi  Beto O’Rourke da "Sivil hayata katılmanın bedeli olarak adaletsizliği kabul etmeyip Teksas'a ilham verdiği' için lise öğrencisine teşekkür etti.

Paxton Smith, konuşmasının viral olmasından sonra yaptığı açıklamada 'meşhur olmasının' tuhaf hissettirdiğini ama gündeme getirdiği meselelerin ilgi çekmesinden memnun olduğunu söyledi. Smith, insanlara yerel seçimlerde oy verme çağrısı yaparak "Zannettiğinizden daha fazla gücünüz var" dedi. (DIŞ HABERLER)