Tel Aviv'e İHA saldırısını Yemen'deki Husiler üstlendi

Husi Sözcüsü Yahya Saree Tel Aviv'e insansız hava aracı ile saldırdıklarını ve Gazze Şeridi'ne saldırıları karşısında Filistinlilerle dayanışma adına İsrail'i hedef almayı sürdüreceklerini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Tel Aviv kentine uzun menzilli bir insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendi. İsrail ordusu ve acil durum servisleri saldırıda bir kişinin öldüğünü, dört kişinin hafif yaralandığını bildirirken, saldırıyı Yemen'deki Husiler üstlendi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, kentte hava saldırısı alarmlarını tetiklemeyen patlama, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde üst düzey bir Hizbullah komutanını öldürdüğünü açıklamasının ardından geldi. İsrail ordusundan bir yetkili, saldırının ardından basına yaptığı açıklamada, "Uzun mesafe kat edebilen geniş bir insansız hava aracından bahsediyoruz" ifadelerini kullandı. Husilerin saldırı iddiasını doğulamayan İsrailli yetkili, "Şu an için hiçbir olasılığı yadsımıyoruz" açıklamasında bulundu. 

HUSİLER: TEL AVİV'İ YENİ BİR İHA İLE HEDEF ALDIK

İsrailli yetkili, ordunun İHA'nın alarmı neden aktive etmediğini araştırmayı sürdürdüğü, ilk belirlemelere göre, İHA'nın tespit edildiği, ancak bir insan hatası sebebiyle sirenlerin çalmadığı bilgisini verdi. Açıklamada, saldırının ardından hava devriyelerinin artırıldığı ancak yeni sivil savunma önlemi emri verilmediği ifade edildi. Tel Aviv Belediye Başkanı, saldırının ardından kentin 'yüksek alarm' durumuna geçirildiğini duyurdu. 

Yemen'deki İran destekli Husilerin Sözcüsü Yahya Saree, televizyonda yayınlanan konuşmasında, Tel Aviv'e İHA ile saldırdıklarını ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları karşısında Filistinlilerle dayanışma adına İsrail'i hedef alacaklarını belirtti. Saree, Tel Aviv'in 'silahlarının menzili içindeki' birincil hedef olduğunu da kaydetti. Saldırının 'Yafa' isimli yeni bir İHA ile düzenlendiğini söyleyen Husi Sözcüsü, bu İHA'nın radarlarca tespit edilemediğini ve önleyici sistemleri baypas edebildiğini ileri sürdü.

BİR KİŞİ ÖLÜ BULUNDU, DÖRT KİŞİ ŞARAPNELLE YARALANDI

İsrail'in acil durum servisleri, saldırıya ilişkin açıklamasında, patlamanın olduğu noktaya yakın bir apartman dairesinde 50 yaşında bir erkeğin ölü bulunduğunu, ölümün meydana gelme şartlarının incelendiğini bildirdi. Şarapnel yarası olan dört kişi ise hastaneye kaldırıldı. Dört kişi de şok tedavisi görürken, tüm yaralılar hastaneden taburcu edildi. 

Olay yerinden yansıyan görüntülerde, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'ne yakın bir binanın da patlamadan etkilendiği görüldü. İsrail basını, olay yerine yakın bir bölgede, İran destekli grupların yaygın şekilde kullandığını iddia ettikleri İHA parçalarının bulunduğunu aktardı. 

İSRAİL'İN SALDIRISINDA HİZBULLAH MENSUBU ÖLMÜŞTÜ

Dün İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde 3 katlı bir binaya düzenlediği hava saldırısında bir Hizbullah üyesinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre, İsrail'e ait hava araçları, güneydeki El Cumeyme beldesindeki üç katlı bir binaya saldırı düzenlemişti. Saldırı nedeniyle binanın tamamen yıkıldığı, enkaz altında kalanların kurtarılması için arama çalışmalarının sürdüğü belirtilmişti.

Hizbullah ise saldırı sonrası yaptığı açıklamada, Ali Cafer Maatuk adlı mensubunun hayatını kaybettiğini duyurdu. Lübnan ve İsrail medyasında yayımlanan haberlerde ise Maatuk'un Hizbullah'ın saha komutanlarından biri olduğu iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)