Tenor Plácido Domingo’ya cinsel taciz suçlaması

İspanyol bir sanatçı, tenor Plácido Domingo’nun cinsel tacizine uğradığını iddia etti. Sanatçı, "Onunla ilk çalışmaya başladığımda bana onunla asansöre tek başına binmemem söylenmişti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Tenor Plácido Domingo'nun eski bir meslektaşı olan İspanyol sanatçı, tenor tarafından cinsel saldırıya uğradığını iddia etti.

Domingo'nun davranışlarının opera dünyasında gayet iyi bilindiğini belirten sanatçı, kadınlara yapılan ilk uyarının "Placido ile asansöre binmeyin" olduğunu öne sürdü.

The Guardian’ın haberine göre, İspanyol şarkıcıya yönelik cinsel taciz iddiaları ilk olarak yaklaşık dört yıl önce Associated Press tarafından yayınlandı. Şimdiye kadar en az 20 kadın, tenoru 1980'lerde kendilerini taciz etmekle suçladı. 

İsmi verilmeyen İspanyol sanatçı da geçen pazar yaptığı açıklamada, 20 yıl önce Domingo ile çalıştıkları sırada cinsel saldırıya uğradığını iddia etti. Şanatçı, “Sahnede bana dokunmak istedi. Başka bir seferde ise beni öpmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.

Sanatçı “Onunla ilk çalışmaya başladığımda bana onunla asansöre tek başına binmemem söylenmişti. Bir prova sırasında herkesin ortasında elini cebime atmamı istedi. Bu durumdan çok rahatsız olmuştum ama ona hayır diyemezdim, evet de diyemezdim. Midemin kötü olduğunu söyleyerek oradan uzaklaştım” dedi.

Şu anda 81 yaşında olan tenor, iddialar ilk ortaya çıktığında "ne kadar önce olursa olsun ve tüm iyi niyetine rağmen" insanları üzmüş veya rahatsız etmiş olabileceğini duyunca üzüldüğünü söylemişti. Eylemlerinin "tüm sorumluluğunu" üstlendiğini söyleyen Domingo,  sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"Tüm etkileşimlerimin ve ilişkilerimin her zaman hoş karşılandığına ve rızaya dayalı olduğuna inandım. Beni tanıyanlar veya benimle çalışanlar bilirler ki kasıtlı olarak kimseye zarar verecek, kıracak veya utandıracak biri değilim.”

Daha sonra özrünün yaşananlarla ilgili "yanlış bir izlenim" vermiş olabileceğini iddia eden tenor, tutumunu değiştirmişti. Şubat 2020'de açıklama yapan Domingo "Neyi yapmadığımı biliyorum ve tekrar inkar ediyorum" demişti.

Los Angeles Operası tarafından 2020'de Domingo'ya yönelik cinsel taciz iddialarıyla ilgili yaptırılan bir soruşturma, tenorun kurulmasına yardım ettiği şirkette üst düzey pozisyonlarda bulunduğu otuz yıl boyunca birden fazla kadına "uygunsuz davranışlarda" bulunduğunu ortaya çıkarmıştı.

İddiaların hiçbirinin detaylandırılmadığı raporda "kadınlar tarafından bildirilen rahatsızlık seviyesinin, kendilerini rahatsız etmediğini söyleyenlerden, travma olarak tanımlayanlara kadar farklılık gösterdiği" belirtilmişti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)