'Tersine iltica': Güney Kore'den bir kişi Kuzey'e kaçtı

'Düşman kardeşler' Güney Kore ile Kuzey Kore arasında nadir görülen bir saf değiştirme yaşandı. Güney Kore'den bir kişi, Kuzey Kore'ye iltica etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore ordusundan yapılan açıklamaya göre, bir kişi cumartesi günü yerel saatle 10.40'da, iki ülke arasındaki sınır hattını oluşturan Kore Tarafsız Bölgesi'nin doğusundan Kuzey'e geçti. Ordu açıklamasında bu kişinin hayatta olup olmadığının bilinmediği belirtildi. Açıklamaya göre Güney Kore, iki ülke arasındaki acil durum hattını kullanarak Kuzey Kore'den bu kişinin korunmasını istedi.

Güney Kore'de, söz konusu sınır hattına yaklaşmak yasak. Kuzey Kore ise 2020 başında, korona virüsü tedbirleri çerçevesinde bütün sınırlarını kapatmıştı. Son olarak Eylül 2020'de, Kuzey Kore askerlerinin denizde kaybolan bir Güney Koreli balıkçılık yetkilisi virüs tedbirlerini gerekçe göstererek öldürmesi tepki çekmiş, Pyonyang özür dilemişti.

Kore Savaşı'ndan bu yana, Kuzey'deki baskı ve yoksulluktan kaçtığı belirtilen yaklaşık 30 bin kişi Güney'e geçti. Ancak mayınla kaplı Kore Tarafsız Bölgesi'ni geçmeye cesaret eden kişilerin sayısı az. Ülkeden çıkmaya çalışanların daha çok önce Çin'e, buradan da bir başka ülke üzerinden Güney Kore'ye gittiği belirtiliyor.

Güney ve Kuzey Kore, 1950-53 arasındaki Kore Savaşı'nın bir barış anlaşması yerine ateşkesle son bulmasından bu yana teknik olarak hâlâ savaş halinde. (DIŞ HABERLER)