TESK Başkanı Palandöken: Esnafa geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli
TESK Genel Başkanı Palandöken, "4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup BAĞKUR kaydı olmayan esnafımıza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli" ifadelerini kullandı.
DUVAR - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf için yeni bir BAĞKUR düzenlemesi yapılması gerektiğini belirterek, “Kamu personeli maaşları arasındaki düzensizlik ile ilgili çalışmalar gündeme alınmışken esnafımızın da talepleri unutulmamalı. 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup BAĞKUR kaydı olmayan esnafımıza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli” dedi.
Emeklilikte esnafın haksızlığa uğramaması için BAĞKUR’da geriye dönük borçlanma talep edildiğini vurgulayan Bendevi Palandöken, şunları söyledi:
ESNAFIN EMEKLİ PRİM GÜNÜ İLE SSK'LI ARASINDA NEREDEYSE 5 YIL VAR: SSK’lılar 7 bin 200 prim gününü doldurup emekli olabiliyorken, esnafımızın 9 bin günü doldurması gerekiyor. Gecesi, gündüzü, tatili, bayramı, özel günü ya da hafta sonu izni olmayan esnafımızın SSK emekli prim günü ile arasında neredeyse 5 yıl var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 3600 Ek Gösterge ile kamudaki düzenlemeler için çalışmaları gündeme tekrar almış ve bu konuda çalışma yaparken, esnafımızın da sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntılar unutulmamalı.
SOSYAL GÜVENLİK AÇISINDAN ANAYASAL HAK: 4 Ekim 2000 yılından önce oda ve vergi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan o dönemde BAĞKUR’a kaydını yaptırmadığı için emeklilik yaşı gelmesine rağmen emekli olamayan esnaf için BAĞKUR düzenlemesine gidilmesi sosyal güvenlik açısından anayasal bir haktır. Bu nedenle yeniden geriye dönük borçlanma fırsatı tanınmalı. 2000 yılından önce emekli olanlarla sonrasında emekli olanlar arasında maaşlarında büyük fark var.
ZAMAN KAYBEDİLMEDEN İNTİBAK DÜZENLEMESİ YAPILMALI: Koşullar ve çalışma süreleri aynı olmasına rağmen bu düzen adaletsizliğe neden oluyor. Uzun süredir Meclis’te çıkması beklenen İntibak Yasası zaman kaybedilmeden sonuçlandırılmalı. Emeklilerde de kamuda da esnafta da sosyal güvenlik noktasında değişmesi gereken konular var. Bu nedenle her kesimde adaleti sağlamak için zaman kaybedilmeden intibak düzenlemesi yapılmalı.” (ANKA)