Tezgahlarda 'hamsi şenliği': Etten ucuz, tavuktan ucuz
Balıkçı esnafı "Etten ucuz, tavuktan ucuz. Cebi yakmayan tek sağlıklı besin" sözleriyle balıklarını sunarken bölge halkı da fiyatı 40 liraya kadar düşen hamsiye yoğun ilgi gösterdi.
TRABZON - Trabzon'da havaların soğumasıyla birlikte balık tezgahları son günlerde şenlenmeye başladı. Balıkçı teknelerinin Trabzon kıyılarına yanaşmasıyla birlikte yerli hamsinin tezgahları süslemesi hem esnafın hem vatandaşın yüzünü güldürüyor. Sezonun başında beklenen palamut da tezgahlarda yerini alırken en çok ilgi hamsiye gösteriliyor.
Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkiinde dolaştığımız balık pazarında kalınlığına göre hamsi 40-70 TL, istavrit 40-80 TL, mezgit 50-100 TL, barbun 125-200 TL, çipura 150-200 TL, somon 150 TL-200 TL, levrek 150-200 TL arasında, palamut 125, tirsi 75 TL, sargan 300 TL, alabalık 125 TL'ye satışa sunuluyor.
'BALIK SEZONU DÖNGÜ İÇERİSİNDE SÜRER'
Balık pazarında görüştüğümüz esnaflardan Can Örseloğlu, kayıkların Trabzon sahiline gelmesiyle tezgahlarının dolmaya başladığını söyledi. Havaların soğudukça balık çeşitliliğin de arttığını kaydeden Örseloğlu, "Sezonun başında beklediğimiz palamut şu anda tezgahlarımıza geliyor. Palamut da bollaşırsa vatandaşın talebi artacaktır. Balıklar döngü içerisinde sezonu tamamlar. Bir çekilince yerini diğeri alır" sözlerini kullandı.
Şu en çok hamsinin revaçta olduğunu söyleyen Can Örseoğlu, "İstavrite çok talep vardı, hamsi artınca vatandaşın tercihi o yöne kaydı. Balık borsa gibidir; denizde fazla olunca fiyatı düşer, azalınca yükselir. Balık sadece bizim pazarımıza gelmiyor, ihraç edilen balık miktarı da yüksek. Yem olarak da balık çok kullanılıyor. Bunlara rağmen piyasaya sunulan balık ve fiyatı gayet iyi" diye konuştu.