TFF seçimleri: 'Futbol yine dizayn ediliyor'

Futbol kamuoyu Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu'nun yarışacağı seçimle ülke futbolunun yeniden dizayn edilmeye çalışıldığını düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yeni başkanı yarın Ankara'da gerçekleştirilecek Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nda belli olacak. 321 delegenin oy kullanacağı seçim 11.00'da başlayacak. TFF'nin Genel Kurul çağrısına göre, kongrenin toplanmasına ilişkin esaslara binaen ilk toplantıda salt çoğunluk (161 delege) aranacak. İlk gün çoğunluk sağlanamazsa genel kurul bir gün sonra delege tam sayısının 3'te biriyle (107) toplanabilecek. İkinci oturumda da çoğunluğun olmaması halinde genel kurul 26 Temmuz'da çoğunluğa bakılmaksızın yapılacak.

3 ADAYIN BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ, BİRİ ÇEKİLDİ

TFF, başkanlık seçimi için adaylık başvuru süresinin 11 Temmuz'da tamamlanmasının ardından mevcut Başkan Mehmet Büyükekşi, Servet Yardımcı ve İbrahim Hacıosmanoğlu'nun başvurularının kabul edildiğini duyurmuştu. 10 Temmuz'da adaylık başvurusunun kabul edildiğini açıklayan Servet Yardımcı, 11 Temmuz'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada başkan adaylığından çekildiğini açıklamıştı. Çekilen Yardımcı dahil 3 aday delegelerin 5'te 1'inden imza aldığı takdirde seçime katılabilecek. Yeni seçilecek TFF Başkanı, Haziran 2027'ye kadar görev yapacak.

İKİ ADAY DA SKANDALLARLA HATIRLANIYOR

Seçimlerde yarışmasına kesin gözüyle bakılan mevcut Başkan Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu'nun adaylıkları futbol camiasından tepki topladı.

İki yıldır TFF Başkanlığı'nı yürüten Büyükekşi yönetiminde Suudi Arabistan'da oynatılması planlanan Süper Kupa finali oynanmadı, hem Fenerbahçe hem de İstanbulspor sahadan çekildi; Trabzon'da taraftarlar sahaya indi; Ankaragücü Başkanı Faruk Koca hakem Halil Umut Meler'i yumrukladı.

Diğer aday Hacıosmanoğlu ise Trabzonspor Başkanlığı dönemindeki olaylarıyla gündeme gelen bir isim. Maçı kötü yönettiği gerekçesi ile hakem Çağatay Şahan ve beraberindeki 9 kişiyi 4.5 saat boyunca rehin alan Hacıosmanoğlu, bir maçtan sonra da "Gerekirse adam gibi ölürüz, kadın gibi yaşamayız" şeklindeki ayrımcı açıklamalarından dolayı büyük tepki gördü.

DERELİ: FUTBOL DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

İki adayı değerlendiren eski futbol hakemi Selçuk Dereli, futbolun yine dizayn edilmeye ve yeni bir kaosun içine sokulmaya çalışıldığını söyledi. Mehmet Büyükekşi'nin yeniden başkanlığa gelmesi için hamleler yapıldığını söyleyen Dereli, "Aday olmak isteyenler birer birer çekiliyor. Bunlar çok iyi irdelenmeli. Neden bu isimlerin çekildiğini iyi irdelemek gerekiyor. Futbolun bu halinden kimler besleniyor, görmek ve muhakeme etmek lazım" dedi.

Büyükekşi'nin ülke futboluna büyük zararlar verdiğini kaydeden Dereli, adaylığını istemeyen kulüplerin bu isme oy vermesi durumunda bunu taraftarlarına anlatamayacaklarını söyledi.

Dereli, Büyükekşi'nin tekrar seçilmesi durumunda futbol ortamında bir değişiklik olmayacağını kaydederek, "Ben Büyükekşi'ye tepki gösterenlerin Hacıosmanoğlu'na yöneleceğini düşünüyorum. Gördüğüm tabloda ben İbrahim Hacıosmanoğlu'nun şansını daha yüksek görüyorum. Hacıosmanoğlu'nun kulüp başkanlığı döneminde bazı olayları biliniyor fakat bunlar Büyükekşi ile mukayese edildiğinde ben Hacıosmanoğlu'nun Türk futboluna daha fazla katkı vereceğini düşünüyorum. Geçmişte oy verme hakkım vardı, şu anda olsa iki aday arasından Hacıosmanoğlu'nu tercih ederdim" dedi.

Eski hakem Selçuk Dereli, ülke futbolunun marka değerinin her geçen gün aşağı çekildiğini söyledi.

'BÜYÜKEKŞİ'YE OLAN TEPKİ HACIOSMANOĞLU'NUN ŞANSINI ARTIRIYOR'

Türkiye'de sporu yöneten ve yönlendiren isimlerin farklı profillerin aday olmasının önüne geçtiğini ifade eden Dereli, liyakata değil sadakate önem veren anlayışın ülke futboluna zarar verdiğini dile getirdi.

Dereli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk futbolunda çok kıymetli isimler var. Onların önünün açılması lazım ama onların önü açıldığında da o zihniyetler kendi hedeflerine ulaşamayacaklar ki buna izin vermiyorlar. Yazık oluyor. Türk futbolunda marka değeri her geçen gün düşüyor. Tribünden seyirciler kaçıyor ve sponsor destekleri azalıyor. O nedenle bunları çok iyi sorgulamak lazım.

Geçmiş dönemlerde tek adayla oldu seçimler, aday çıkmak isteyenlere imza verdirtilmedi. Bu baskıyı mevcut anlayış yaptı. Futbolu kendi başına, kendi ayakları üzerinde kimse bırakmak istemiyor. Ben Mehmet Büyükekşi'nin önünün açılmasıyla ilgili bu gelişmelerin yaşandığını düşünüyorum. Görüştüğüm genel kurul üyelerinden bir tepki oluştuğunu ve bu tepkilerin seçimde Hacıosmanoğlu lehine gerçekleşeceğini düşünüyorum. Büyükekşi denendi en azından bu iki aday içerisinden Hacıosmanoğlu'nu tercih edeceklerini düşünüyorum."

ÖZGEN: MEVCUT ADAYLARLA FUTBOLDAKİ ŞİDDET ORTAMI DEĞİŞMEZ

Gazete Duvar spor yazarı Onur Özgen iki adayın da ironik olarak birbirinden 'şahane' olduğunu söyledi. Ülke futbolunun yıllardır aynı profilde insanların elinde can çekiştiğini kaydeden Özgen, bu durumun mevcut adaylarla değişmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İki adayın da futbola büyük zararlar veren isimler olarak öne çıktığını kaydeden Özgen, şunları söyledi:

"Biri başkanlığı döneminde bir kulüp başkanının sahaya girip hakem dövmesinden, başka bir kulüp başkanının yine sahaya dalıp takımını geri çekmesine, taraftarların sahayı işgal edip rakip takım oyuncularını dövmeye kalkışmasına, Cumhuriyet’in 100. yılında Süper Kupa maçının Suudi Arabistan’da oynatılmaya çalışılmasına kadar her türden rezilliğin yaşandığı mevcut başkan Mehmet Büyükekşi.

Diğeri de Trabzonspor’daki başkanlığı döneminde mafyatik hareketleriyle tanıdığımız, bir maç sonrası kararlarını beğenmediği için hakemleri 4.5 saat boyunca stadyumda rehin tutan ve araya şu anki Cumhurbaşkanı’nın girmesiyle hakemlerin elinden kurtulabildiği İbrahim Hacıosmanoğlu. Aynı Hacıosmanoğlu başkan adaylığı hakkında amacının 'barış ve kardeşliği geri getirmek, futbolun gençlere örnek olacak bir oyun olduğunu hatırlatmak gerektiğini' söylemiş.”

Onur Özgen, mevcut adaylarla ülke futbolunda olumlu bir değişim yaşanmasının mümkün olmadığını düşünüyor.

Ülke futbolunda yaşanan ve yaşanacak hiçbir şeyin siyasi iktidardan bağımsız yorumlanabileceğini düşünmediğini kaydeden Özgen, "Ülke nasıl ve kimler tarafından yönetiliyorsa, futbol da elbette aynı şekilde ve aynı çevreye iltisaklı kimseler tarafından yönetilecek. Bundan daha doğal bir şey yok. Futboldaki şiddet konusu da aynı şekilde. Ülkede hayatın her alanında şiddet her geçen gün artarken, futbolun bundan muaf olmasını bekleyemeyiz. Mevcut adayların yarattığı şiddet ortamına baktığımızda bunun değişmesinin mümkün olmadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.