TGS’den 'Türkiye'de Gazetecilik' raporu: Düşük maaş, baskı, mobbing
TGS'nin açıkladığı "Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması"na göre gazetecilerin çoğu düşük maaş alıyor, siyasi baskı ve mobbinge maruz kalıyor.
DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından yayımlanan, "Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması", medya çalışanlarının durumuna dair çarpıcı veriler ortaya koydu. Araştırmaya göre, gazetecilerin çoğu düşük maaş alıyor, haftada 45 saat ve üzeri çalışıyor, yıllık izin hakkını tam olarak kullanamıyor. Fazla mesai karşılığında ücret alan gazetecilerin oranı ise sadece yüzde 28,6.
Avrupa Gazeteciler Federasyonu‘nun (EFJ) desteğiyle yürütülen ve saha çalışması Adhoc tarafından gerçekleştirilen araştırmadan öne çıkan bulgular şöyle:
Gazetecilerin yarısından çoğu Türkiye’de gazetecilik mesleğini yapmanın önündeki en büyük engel olarak siyasi baskıları görüyor. (Yüzde 54,8)
Siyasi baskıyı sırasıyla, finansal sürdürülebilirlik (yüzde 37,1), çalışma koşulları (yüzde 29) ve işveren baskısı (yüzde 24,7) ifadeleri takip ediyor.
Diğer nedenler arasında örgütlenme önündeki engeller (yüzde 20,3) ile mesleğin toplumsal itibarı var. (Yüzde 17,6)
Ankete katılan gazetecilerin yüzde 42,8’i sansüre maruz kaldıklarını söylüyor. Sansür, genellikle haberlerin yayımlanmaması, çıkarılması veya değiştirilmesi şeklinde gerçekleşiyor. Kadın gazeteciler ve 35 yaş altı gazeteciler arasında sansüre maruz kalma oranı diğer gruplara göre daha yüksek. Sansür, çoğunlukla politik nedenlerle veya işveren ilişkilerinden kaynaklanıyor.