The Lancet: Gazze'de gerçek ölü sayısı 186 bin veya daha fazla olabilir

The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmada, Gazze'de gerçek can kayıplarının 'dolaylı ölümlerin' de dahil edildiği bir hesaplamayla belirlenebileceği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Saygın tıp dergisi The Lancet, İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'de 186 bin Filistinlinin hayatını kaybetmiş olabileceğini bildirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 153 Filistinlinin öldürüldüğünü, 87 bin 828 Filistinlinin yaralandığını bildirmişti.

Araştırmacılar, Gazze'deki yetkililerin açıkladığı can kaybı sayısına 'dolaylı ölümlerin' de eklenmesi gerektiğini bildirdi. Araştırmanın yapıldığı sırada, Gazze'deki ölü sayısı 37 bin 396 olarak açıklanmıştı.

'ACİL BİR ATEŞKES SAĞLANMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Ekip, dolaylı ölümlerin doğrudan ölümlerin üç ila 15 katı arasında değiştiğini aktardı. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarındaki son durumu değerlendiren araştırmacılar, her bir doğrudan ölüme dört dolaylı ölüm ekleyerek bir hesap yaptı. Bu tahmine göre, Gazze'de 186 bin veya daha fazla ölümün yaşanmış olabileceği bildirildi. 

"Gazze Şeridi'nde derhal ve acil bir ateşkes sağlanması hayati önem taşıyor" diye yazan araştırmacılar, şöyle devam etti: "Çatışmalardaki acının boyutunu ve niteliğini de kayıt altına alınmalı. Gerçek ölçeğin belgelenmesi, tarihsel sorumluluğun yerine getirilmesi ve savaşın tüm zararının kabul edilmesi açısından çok önemlidir. Bu aynı zamanda yasal bir zorunluluktur."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler lancet gazze israil