THHP deprem sonrası yaşanabilecek halk sağlığı sorunlarına ilişkin uyardı
Temiz Hava Hakkı Platformu, "Kurtarma ekiplerimizin ve yöre halkının sağlık ve güvenliklerinin sağlanması da yürütülen çalışmaların ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmelidir" denildi.
İZMİR - Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), Pazarcık'ta yaşanan deprem sonrası ikincil afetler için gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, deprem coğrafyası olan Türkiye'nin bu gerçekliği ve bilimsel ilkeleri göz ardı eden kentleşme- yapılaşma politikaları ve yasaya uygun olmayan uygulamalar nedeniyle doğal bir afetin bir kez daha toplumsal bir felakete dönüştüğü vurgulandı.
Riskin devam ettiği deprem sonrası dönemde kamuoyu ve yetkilileri ikincil afetler ve buna bağlı oluşabilecek halk sağlığı riskleri hakkında uyaran platform, İskenderun Limanı’nda 6 Şubat günü başlayan yangın üçüncü gününde devam ettiğini bir an önce yanan maddelerin içerikleri açıklanarak olası sağlık riskleri hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.
'HAVAYA SALINAN KİMYASALLAR NEDENİYLE SAĞLIK SORUNU OLUŞMA RİSKİ SÖZ KONUSU OLABİLİR'
Benzer bir şekilde doğal gaz boru hattında yaşanan yangınla ilgili olarak da kamuoyuna yeterli bir resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken platform, "Deprem sırasında ve sonrasında yaşanabilecek ikincil afetler; petrol ürünleri depolama ve dağıtım tesisleri, petrol rafinerisi, petro-kimya sanayi, azot, gübre, soda, demir-çelik ve krom sanayileri, Kerkük-Yumurtalık, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatları, doğalgaz hatları ile Afşin-Elbistan, İSKEN-Sugözü, Tufanbeyli, Hunutlu Termik Santralleri gibi yanma, patlama ve kimyasal çevre kirliliğine yol açma riski bulunan pek çok tesisi barındıran deprem bölgesinde, özellikle İskenderun Körfezi’nde çoklu bir kriz riski oluşturmaktadır. Yangın, patlama ve sızıntı ile havaya salınan kimyasal maddelerin ve dumanın solunum yolu ile alınmasıyla bölgede pek çok akut ve kronik sağlık sorununun oluşması riski söz konusu olabilecektir." ifadelerini kullandı.
'SAĞLIK VE GÜVENLİKLERİNİN SAĞLANMASI ÇALIŞMALARIN AYRILMAZ BİR PARÇASI OLMALIDIR'
Diğer yandan bölgede devam eden artçı ve birincil depremler nedeniyle tehlikeli gazların ve yanıcı/patlayıcı maddelerin bulunduğu diğer sanayi tesislerinde güvenlik kontrolleri yapılması gerektiğinin altını çizen platform, yıkılan binaların bir kısmının eski yapılar olduğu gerçeğinden yola çıkılarak, arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları esnasında asbest gibi tehlikeli maddelere karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Açıklamada son olarak, "Hala göçük altında binlerce insanımızın bulunduğu ve kurtarma çalışmalarının zorlukla yürütüldüğü koşullarda, kurtarma ekiplerimizin ve yöre halkının sağlık ve güvenliklerinin sağlanması da yürütülen çalışmaların ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Ülkemiz sınırlarını aşan bu büyük felaketin daha büyük afetlere ve altından kalkılması zor halk sağlığı sorunlarına yol açmaması dileği ile kamuoyunun dikkatine saygıyla ve dayanışma duygularımızla sunarız" denildi. (DUVAR)