THY'nin Uluslararası Demokratlar Birliği'ne 'özel indirim'i Meclis gündeminde

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Uluslararası Demokratlar Birliği ile THY arasında özel indirim protokolü imzalanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) ile Türk Hava Yolları (THY) arasında imzalanan özel indirim protokolünü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) ile THY arasında özel indirim protokolünün imzalanması Meclis gündemine taşıyan Karaca, kamuda tasarruf tedbirlerine de dikkat çekerken Bakan Uraloğlu’dan protokolün detaylarını ve başka hangi derneklerle protokol yapıldığını sordu. UID’in örgütlenmesi için kamu kurumu olan THY’nin araç olarak kullanıldığını belirten Karaca, “UID üyelerini ayrıcalıklı kılan nedir?” sorusunun yanıtını istedi.

Milletvekili Karaca ayrıca konuyu duyurmak üzere açıklama yapan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nun (DİDF) açıklamasına da yazılı soru önergesinde yer verdi: “Ekonomik sorunların ve yoksulluğun arttığı, bu dönemde THY’nin 600-700 avroya bilet satmasını normal bir durum değildir. Reklam ve sponsorluk adı altında milyonlarca avro harcama yapan THY’nin yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli işçilere ve emekçilere fahiş fiyata bilet satması, yandaşlara özel indirim programları devreye koymasını kabul edilemez.”

'UID ÜYELERİNİ AYRICALIKLI KILAN NEDİR?'

DİDF’in THY’yi bu ayrımcı, keyfi uygulamalardan derhal vazgeçmeye ve yurt dışında yaşayan vatandaşların AKP’nin bir derneğine üye olmak zorunda kalmadan daha uygun fiyata Türkiye’ye seyahat edebilmelerinin yolunu açmaya çağırdığını belirten Karaca aşağıdaki soruların yanıtını istedi:

"THY 2020’den bu yana hangi kurumlarla hangi içeriklerde protokol imzalamıştır?

UID ile THY arasında yapılan protokolün içeriği ve detayları nelerdir?

UID ile THY’nin özel indirim protokolü hangi nedene ya da ihtiyaca dayanmaktadır? UID üyelerini ayrıcalıklı kılan nedir?

İktidarınızın ekonomi politikaları dahilinde olan “kamuda tasarruf tedbirleri” bağlamında değerlendirildiğinde bu indirim ne anlama gelmektedir?

UID’in örgütlenmesi için, kamu kurumu niteliğinde bulunan Türk Hava Yolları araç olarak mı kullanılmaktadır?

Ayrımcı ve ayrıştırıcı olan UID ile THY arasındaki protokolden sözleşmeden vazgeçmeyi, yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli bütün göçmenleri/vatandaşları kapsayacak, indirimli programın devreye sokulmasını planlıyor musunuz?"