Ticaret Bakanlığı komando sınavıyla memur alacak

Ticaret Bakanlığı 25 ilde çalışacak 750 sözleşmeli mufhafaza memuru alacak. Sınava girecek adaylar koşacak, takla atacak, denge tahtasında yürüyecek, sıçrayacak, engelleri aşacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ticaret Bakanlığı hukuk, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, maliye, istatistik gibi bölümlerden mezun 25 ilde çalışacak 750 sözleşmeli muhafaza memuru alacak. Şartlar arasındaki fiziki sınavda memur olmak isteyen kişiler yoyo koşusu, slalom koşusu, öne takla gibi engellerle karşılaşacak. 25 il için yapılacak sözleşmeli memur alımında KPSS’den 70 puan almak ve 30 yaşını doldurmamış olma koşulları bulunuyor.

Bakanlık muhafaza memurluğu için üniversite mezuniyet şartı koyuyor. Bakanlığın ilanına göre üniversitelerin şu bölümünden mezun kişiler muhafaza memurluğuna başvurabilecek:

“En az dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksekokulların hukuk, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, iktisat, ekonomi, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, işletme, maliye, ekonometri, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, istatistik, uluslararası ticaret ve lojistik, uluslararası ticaret ve işletmecilik, uluslararası ticaret, finans ve bankacılık, gümrük işletme bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının yukarıda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar.”

Bakanlığın ilanına göre KPSS başarı sırasına göre kadro sayısının dört katı kadar aday fiziki yeterlilik sınavına da tabi tutulacak. Bakanlığın Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre korona virüsü testi pozitif olan ya da karantinada bulunan kişiler fiziki yeterlilik sınavına alınmayacak.

Fiziki yeterlilik sınavında erkekler ve kadınlar şu parkurlarla karşılaşacak:

ERKEKLER: Başlangıç çizgisi ile 4.istasyon arasında son huninin bulunduğu yere kadar 21.5 metre uzunluğunda, 4. istasyonun son hunisi ile 6. istasyon arası genişliği 12 metre uzunluğunda, 6. istasyon ile bitiş çizgisi arası 23 metre olarak düzenlenen ve 8 istasyondan oluşan parkurun toplam uzunluğu 56.5 metreden oluşmaktadır.

KADINLAR: Başlangıç çizgisi ile 4. istasyon arasında son huninin bulunduğu yere kadar 20.5 metre uzunluğunda, 4. istasyonun son hunisi ile 6. istasyon arası genişliği 9 metre uzunluğunda, 6. istasyon ile bitiş çizgisi arası 23 metre olarak düzenlenen ve 8 istasyondan oluşan parkurun, toplam uzunluğu 52.5 metreden oluşmaktadır.

İlanda fiziki sınavın nasıl olacağı da anlatıldı. İlana göre adaylar özetle şu aşamaları geçecek:

-Aday ‘Başla’ komutu ile başlama çizgisini geçtiği anda süresi başlayacak.

- Öne Takla: Düz takla istasyonunda öne doğru bir defa takla atılacak. Takla hareketini yapamayan veya yapmayan aday 5 saniye cezalandırılacak.

- Denge Tahtası: Yerden yüksekliği 50 cm, uzunluğu 250 cm olarak denge aletinin üzerinde, başlama çizgisinden bitiş çizgisine kadar koşulacak. Başlama çizgisinin önünden başlanması veya bitiş çizgisine basmadan istasyonun tamamlanması halinde görevliler uyaracak, istasyon tekrar başlayacak. Denge aletinden düşülmesi halinde düşülen noktadan tekrar başlanarak parkura devam edilecek.

-Lastik Engeli: Çapı 16 inch olan 6 adet lastik engelinden tek ayakla basarak koşulacak. Lastikler birbirine bağlı ve çapraz halde duracak. Lastik içine basılması zorunlu olacak. Engele takılanlar yerden devam edecek.

-Yoyo Koşusu: Toplam 6 m. uzunluğunda ve sırasıyla 2 m., 4 m., 6 m. ve 8 m. aralıklarla koyulan huniler arasında yoyo koşusu yapılacak. Her huniye dokunmak zorunlu olacak. Huniye dokunmadan dönen kişiler görevliler tarafından geri çevrilecek. İstasyona sağ huniye dokunularak başlanacak.

-Sağlık Topu Taşıma: Erkekler için 5 kg, kadınlar için 3 kg olarak hazırlanan toplamda 3 sağlık topu boş olan diğer kasaya taşınacak. Her seferinde bir adet sağlık topu taşınacak. Boş olan kasanın içine düşen sağlık topları geçerli sayılacak, seken topları tekrar kasaya koymak zorunlu olmayacak. Ancak kasanın içine düşmeyen (köşe & kenara çarpıp çıkan) sağlık topları geçerli sayılmayacak. Tamamlanmayan her sağlık topu için bitiş süresine 4 saniye eklenecek ve sınava giren kişi böyle cezalandırılacak.

Çift Ayak Sıçrama: Erkekler, yerden yüksekliği 40 cm olan sıçrama tahtası üzerinden 6 adet, kadınlar 4 adet çift ayak sıçrama yapacak. Her eksik sıçrama için sınava giren kişinin bitiş süresine 2 saniye eklenecek ve böyle cezalandırılacak. Sıçrama çift ayak olarak nizami şekilde gerçekleşecek.

Engel Etabı: Kısa ve uzun iki ayrı uzunlukta beş adet engel geçilecek. Engel sırası, üstten -alttan-üstten- alttan-üstten şeklinde dizilecek. Düşürülen her engel için bitiş süresine 2 saniye eklenecek.

Slalom Koşusu: Toplamda 6 adet çubuk dışından geçerek slalom koşusu yapılacak. Ardından bitiş çizgisine gidilerek, parkur tamamlanacak. Her bir eksik geçiş veya çubuğu devirmesi sonucunda bitiş süresine 2 saniye eklenecek ve böyle ceza verilecek.

-Teknik arıza dışında hiç kimse ikinci kez parkur sınavına dâhil edilmeyecek. Parkur sınavında alınan sonuçlar puanlandırılacak ve en iyiden başlayarak sıralanacak.  Parkurda oluşan herhangi bir sorun için komisyonun kararına bağlı olarak hareket edilecek. Adayların değerlendirme sürecinde sıralama yapılacağından, salise süreler dikkate alınacak.

SÖZLÜ SINAVDA “LİYAKATINA VE TEMSİL KABİLİYETİNE” BAKILACAK

Fiziki sınavdaki zorlu parkurdan başarılı olarak çıkan kişiler sözlü sınava alınacak ve sözlü sınavda şu konularla karşılaşacak:

Kavrama, muhakeme ve ifade yeteneği;
Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu;
Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı;
Mezun olduğu öğrenim dalına ilişkin bilgi düzeyi, genel yeteneği ve genel kültürü;
Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı. (ANKA)